Før jul åpnet Headspace Gjøvik et helt nytt møtested for ungdommer mellom 12 og 25 år på CC Gjøvik. Med egen inngang ved H&M har mange ungdommer allerede tatt turen innom.
Headspace Gjøvik er et nytt tilbud fra Mental Helse i samarbeid med Gjøvik kommune for ungdom. Dette er et sted hvor de mellom 12 og 25 år kan komme helt gratis.
– Vi håper flere ungdommer har lyst til å komme og sjekke ut Headspace. Dette er en super mulighet til å finne et sted hvor du kan henge, få støtte og hjelp hvis du trenger det, og bare ha det bra. Her er alle velkommen, sier Ingrid Hedin og Johannes Uhlen hos Headspace Gjøvik.
Pilotkommune
Og for den som lurer på hvorfor det brukes et engelsk navn på et norsk tilbud, så er forklaringen at dette er et tilbud som er internasjonalt og bærer nettopp dette navnet. Gjøvik kommune er en av fem pilotkommuner i Norge som starter det nye tilbudet for unge. Det finnes 36 slike steder i Danmark.
Headspace stammer fra Australia og er et forebyggende lavterskeltilbud som drives av frivillige i tillegg til Ingrid Hedin, som er leder for Headspace i Gjøvik, og Johannes Uhlen. De lønnes av Mental helse. Gjøvik kommune betaler lokalene som ligger i Jernbanesvingen 6, rett ved CC. Kommunen har fått støtte fra Statsforvalteren til sitt prosjekt «Tett på 12-25», hvor Headspace er ett av flere tiltak. I tillegg stiller kommunen med en ressurs i 50 prosent stilling, til Headspace-prosjektet lokalt.
– I følge UngData-undersøkelsen er det høyere forekomst av psykiske plager hos ungdom i Gjøvik enn landsgjennomsnittet. Ungdommen har noe mindre tro på et lykkelig liv og scorer lavere på hvor fornøyde de er med lokalmiljøet enn snittet av jevnaldrende. Gjøvik har en stor andel barn som lever i familier med lavinntekt og kommunen ligger signifikant dårligere an enn resten av landet når det gjelder utdanningsnivå, forklarer Hedin.

Mange friviilige
Noe av bærebjelken i Headspace er frivillige. De har nå rundt 20 frivillige som har bred erfaring og bakgrunn.
– Vi har mange engasjerte, trygge voksne med tilhørighet til Gjøvik som vil at ungdommene skal ha en trygg møteplass i byen. Det er såpass mange at tilbudet nå går rundt, men er det noen som har tid og lyst og brenner for å hjelpe ungdom, må de gjerne ta kontakt med oss. Det er godt å ha noen å gå på, sier Hedin.
Sentral møteplass
Åpningstidene er mandag til torsdag etter skoletid.
– Dette er et gratis og åpent tilbud, en åpen møteplass både for samtaler og pusterom. Her kan du bare henge og chille, lade mobiltelefonen, vente på bussen og være med venner. Vi har en helt utrolig fin plassering. Her finner ungdommene oss. Her har vi trygge rammer, enten du kommer alene eller sammen med en gjeng på 10, sier Hedin og Uhlen.
I andre etasje kan du også være i det kreative hjørnet. Her kan du bruke ting helt gratis, viser Uhlen og Hedin oss. Headspace har også en egen tavle i lokalene der de henger opp ulike tilbud som finnes for ungdommene.
– Vi ønsker å være en bidragsyter, for eksempel å være behjelpelige med å finne sommerjobb eller komme med forslag på fritidsaktiviteter, tilby leksehjelp eller bare spille UNO, illustrerer Uhlen og Hedin.
Headspace har også to samtalerom.
– Ungdom som ønsker å benytte seg av vårt gratis samtaletilbud, kan også komme helt anonymt via en annen inngang, dersom de gjør avtale med senterleder. Ungdommene bestemmer selv hva de vil snakke om, enten det handler om relasjoner, skole, fritid eller andre helt normale livsutfordringer. Dersom vi avdekker større hjelpe- eller støttebehov, henviser vi videre til Team Ung i Gjøvik Kommune, sier Hedin.

Tre enkle husregler
– Vi har bikket 1.000 besøkende. Vi er ennå i en oppstartfase. Vi har tre enkle husregler. Du skal behandle alle med respekt, det skal være pent og ryddig rundt etter deg og det er null toleranse for rus, sier Hedin og Uhlen.
– Vi skal være en ungdomsarena. Fremover ønsker vi å jobbe med andre ungdomsaktører. Vi vil gjerne tenkte utradisjonelt og nytt og få med oss lokalsamfunnet og finne samarbeid med andre aktører. Foreløpig har vi en avtale med Gjøvik kino, og Gjøvik Hockey som er ambassadører for oss, sier Hedin.