5. juli er det forventet et sted mellom 12.000 og 15.000 speidere kommer til Gjøvik. Martin Skogstad er prosjektleder i kommunen for arrangementet. Han ønsker å sette Gjøvik på kartet under Speidernes landsleir.
Skogstad trenger flere bidragsytere, både frivillige, bedrifter og organisasjoner som kan bidra.
– Jeg spurte kultursjefen om det var noen kule arrangementer som jeg kunne bidra på. Jeg fikk vite at det skulle være en speiderleir i Gjøvik. Etter å ha fått vite at det kunne komme 15.000 speidere tenkte jeg hvor spinnvilt stort dette er, sier Skogstad.
Skogstad har tidligere jobbet i Gjøvik klatrepark i flere år. Han liker å ha mange jern ilden og har jobbet mye med eventer. Han har ikke prøvd seg på speiding, men har prøvd seg på mange ulike aktiviteter, alt fra tennis, fotball, ski og til hockey.
Stort apparat
De tusenvis av speiderne som kommer skal kjøre kollektivt. Det i seg selv er en rimelig stor utfordring og krever mye logistikk. Her er Gjøvik kommune svært involvert sammen med apparatet til speiderne.
– Det jobbes blant annet med speidertog fra Kristiansand, men speidere må jo også komme seg opp til Vind der leiren skal være. Det blir behov for mange busser, sier prosjektlederen, som i disse dager jobber mye med parkering. Speiderne skal også tilgang til vann og et sted å gjøre sitt fornødne. Det skal settes opp 300-400 vakumdoer, og det skal gå busser til Vind seks ganger i timen.
– Jeg har hatt mange møter med speiderne. Det er et stort apparat som jobber med landsleiren. Det blir to uker med opprigg, ei uke med leir og ei uke med nedrigg. Det blir en hel måned til sammen, sier Skogstad.
Trenger mye
Speiderne er veldig selvgående, men leiren trenger å leie, kjøpe og låne.
– Speideren har en egen innkjøpsgruppe, men de trenger lokal støtte og samarbeid, både frivillige og samarbeidspartnere som bedrifter og organisasjoner. Vi ønsker å implementere lokale bedrifter. De trengs pc-skjermer, flis, motorsager, trillebårer og paller, ramser Skogstad opp.
Speiderne skal også ha mat.
– GOBB -hallen blir matlager, og vi ønsker å bruke lokale fryselager, forteller prosjektlederen.
Informasjonsmøte
4. februar inviterer Speidernes landsleir og kommunen til informasjonsmøte i kommunestyresalen på rådhuset.
– Vi oppfordrer næringslivet, organisasjoner og frivillige å komme på møtet. Det er mange ting speiderne trenger. Vi frir litt til næringslivet. Dette er en gylden mulighet, mener Skogstad.
På informasjonsmøtet skal landsleiren presenteres, med hva den handler om og hvordan den organiseres. Det skal være et eget torg på landsleiren som skal være for både speiderne og besøkende. På torget kan Gjøvik vise seg fram. Her skal det blant annet være egen restaurant.
– Gjøvik står for frivillighet. Det er veldig mange som har tatt kontakt, både enkeltpersoner, lag og foreninger som vil være med som frivillige. Vi trenger alltid frivillige. Det er bare å melde seg på nettsidene landsleir.no, oppfordrer Skogstad.
Eget byprogram
Det jobbes også med å lage et eget byprogram.
– Vi vil at speiderne skal bruke Gjøvik og vise frem byen for de som kommer til landsleiren. Vi har Skibladner, Fastland, Fjellhallen og Gjøvik gård. Det blir utekino på Gjøvik gård hver dag. Det skal også være gratis badstue i Fredevika. Vi vil gjerne vise at det er liv i byen. Dette blir bare større og større jo mer vi jobber med det. Det blir et heftig arrangement, og vi er veldig på tilbudssida. På litt sikt ønsker vi å være et potensielt sted for å være vertskap for større arrangementer, sier Skogstad.