De tre siste sesongene har Malin Fossan Lundbye (20) trent iherdig på truger. Det sikret henne en plass på trugelandslaget under Special Olympics World Winter Games i de italienske alper.
– Vi var fire utøvere på laget. Neste gang skal vi være minst ti, sier trugeløperen målbevisst.
Malin var den eneste deltakeren fra Gjøvik som deltok i Special Olympics World Winter Games. Nesten 1.500 idrettsutøvere fra 98 delegasjoner konkurrerte i åtte idretter i Torino i Italia, i lekene som ble arrangert fra 8. til 15. mars. Norge deltok med 25 utøvere i langrenn, alpint, truger, kortbane og dans og sikret seg et imponerende antall medaljer. Troppen reiste hjem med hele 11 gullmedaljer, ni sølvmedaljer og sju bronsemedaljer.
Satte pers
Trugegjengen på fire gjennomførte med strålende innsats og flotte resultater med god ledelse og coaching fra Siri Olaug Syvrud og Hans-Ole Homelien. Trugekonkurransen hadde totalt 191 deltagere fra hele 61 nasjoner. Malin Lundbye var første jente ut og hun tok en fin 5. plass i sitt heat på 100 m på tiden 24.81, hele to sekunder raskere enn i kvalifiseringen. Det var ny pers for hunndalsjenta. Trugegjengen deltok også i 4 ganger x100m stafett og tok en fin 4. plass i sin gruppe, etter svært god innsats.
– Vi var to gutter og to jenter som deltok på truger. Alle perset i finalen. Det var kjempebra, forteller Malin.

Vi møter Malin vel hjemme etter ti dager med flotte opplevelser i Italia. VM-genseren hun har på seg er et synlig bevis på hva hun har vært med på. De norske utøverne fikk både klær og utstyr av Norges idrettsforbund. Madshus hadde sponset truger til laget.
Inkludering og integrering
Trugegruppa hun er med på er en del av idrettstilbudet i Vind IL. Det var bare Malin som ble tatt ut av gjengen fra Vind. De andre deltakerne kom fra Bærum, Oslo og Hadeland. De fikk prøvekjørt løypene til neste års OL.
– Det er rundt 10 trugeløpere, inklusiv ledsagere, som trener hver torsdag, men vi har plass til enda flere, sier fritidskonsulent Siri Olaug Syvrud engasjert.

Truger ligger for øvrig inn under friidrettsforbundet. Du får trent både balanse, styrke, utholdenhet og koordinasjon. Nå er det barmarkstrening som står for tur. Løping og truger er en fin kombinasjon.
– Vi er glade for at Vind har lagt til rette for truger. Det er viktig med inkludering og integrering. Vi må få flere til å stå sammen, både idrettslag, kommunen, foreldre og forbund, sier Syvrud.

God ambassadør
Special Olympics World Winter Games arrangeres hvert fjerde år og er det største idrettsarrangementet for en utviklingshemmet utøver å være med på.
– Malin er kjempeflink og en god ambassadør for idretten. Hun er positiv og er velgdig interessert i truger. Hun synes det er morsomt å konkurrere, skryter Syvrud, som var med som lagleder.

Spektakulær åpning
Det ble lite søvn natta før avreise med fly. Det var en spent gjeng som dro til Italia.
– Det var morsomt da kapteinen på flyet ønsket oss lykke til. Da vi kom hjem igjen på flyplassen på Gardermoen, sprutet brannvesenet vann på flyet, sier Malin stolt.
De to første dagene var utøverne i Torino, der de fikk med seg en spektakulær åpning med fyrverkeri og tenning av ild. Deretter sto øvelsene i alpene for tur. Alpingjengen og trugeutøverne bodde på samme utøverhotell. De traff på idrettspresident Zaineb Al-Samarai. Hun fikk prøve seg å gå på truger, og ble imponert over hvor fort utøverne klarte å løpe på trugene.
Truger kan det løpes på hele året. Flere av trugeløperne som deltok hadde aldri sett snø før. De hadde trent både på gress, sand og vulkaner.

Inspirasjon
– Neste gang skal vi få med flere på truger fra Norge. Alle kan trene på truger. Kan du løfte beina, kan du gå på truger. Vi gir oss ikke før vi er minst ti, sier Malin bestemt.
– Vi har en jobb å fortelle hvor morsomt det er med truger. Det er en fin veldig fin treningsform, sier Syvrud.
– Jeg er stolt av hele gjengen, spesielt Malin, sier Syvrud
En heiagjeng fra Norge var med. Mammaen til Malin med familie satt på tribunen. Alle utøverne fikk også en personlig hilsen fra kulturministeren. Kronprinsparet sendte også en hilsen etter arrangementet.
– Jeg vil takke Gjøvik kommune for at jeg fikk reise på en sånn tur. Dette gir inspirasjon til å jobbe mer mot lag og foreninger og få med flere, lover Syvrud.