Kunstnerkollektivet på Hunn er blitt et sted der byens mange kunstnere kan jobbe med å utvikle uttrykket sitt, enten det gjelder dans, kunst, musikk eller litteratur. I dag er 20 personer en del av kunstnerkollektivet.
Det gror godt i Hunn kunsterkollektiv. Bygget, som blant annet har huset kunst- og kulturskolen, puster og lever som aldri før. En gjeng kunstnere flyttet inn i 2023. Navnet er Hunn kunstnerkollektiv. Den gamle bygningen er pusset opp og er malt i originalfargen fra den gang det var husmorskole her. Kunstnerkollektivet leier bygningen av kommunen.
– Vi er i dag 20 kunstnere som jobber innen flere forskjellige uttrykksformer i Hunn kunstnerkollektiv i dag, både med maleri, tresnitt, linotrykk, tegning, fotografi, installasjoner, musikk, dans, forfatterskap, blomsterdesign, skuespillere, tekstilkunst og kunstuttrykk for barn, sier styreleder Helene Magnus i Hunn kunstnerkollektiv.
Lidenskap for kunst
– Mottakelsen så langt har vært svært god. Selv om vi har ulike stiler og tilnærminger, så deler vi alle en lidenskap for kunst. Vi har allerede arrangert åpent hus to ganger. Folk har vært kjempentusiastiske. I 2025 blir det åpent hus helgen 15. og 16. november, forteller Magnus.
Da er alle arbeidsrom åpne, kunstnerne tilstede, det er fellesutstilling i Solsalen, det er opplesing, musikkinnslag og kanskje også dans og noe fra skuespillerne på huset.
– Vi har også åpen kafe, sier hun.

Mangfold
Nylig tok kunstnerne imot både politikerne i utvalg for oppvekst, kultur og idrett, samt administrasjonen, som ville ble bedre kjent med kunstnerkollektivet. De fikk se på hva huset er blitt og hvordan det er drevet så langt.
Skuespillerne Trym Winjevold og Gro Ann Uthaug serverte både poesi og musikk til gjestene i Solsalen.
– Gjør kunsten nytte? Uthaug fremførte diktet «Kunstneren» av André Bjerke med stor innlevelse.
– Jeg har glad for at dette huset har kommet i gang. Vårt kunstnerfellesskap gir oss alle inspirasjon, sier Uthaug.
Winjevoll er den yngste kunstneren på huset, og fikk æren av å framføre sin egen musikk.
– Jeg hadde tenkt å synge om drømmer og sånt, men jeg valgte å fremføre min egenskrevne låt, sier Winjevoll om musikkvalget.

– Jeg vil takke politkerne for all støtten vi har fått. Kunst og kultur er enda viktigere i den tida vi lever i nå. Målet vårt er å vise kunstnerkollektivet ut til befolkningen. Og vi har fått en ny fasade. Det har blitt et smykke på Gjøviks tak, mener styrelederen.
Per i dag er det kun tre små rom som er ledige. Ellers er bygningen fylt opp med mangfold.
– Vi er et mangfold av kunstere på huset. Alle trives her og samarbeider godt, sier Magnus.
Solsalen i andre etasje fungerer som fellesrom med kunst fra alle som er på huset. Et eget kunstnerisk råd har ansvaret for utstillingene.
– Dette er et arbeidssted. Vi skal ikke renne inn dørene hos hverandre når vi jobber. Det meste vi gjør skjer på dugnad, både vasking og pynting. Vi skal også pusse opp inngangspartiet på dugnad, forteller Magnus.

Lokale kunstnere
Hunn kunstnerkollektiv ble offisielt åpnet 1. desember i 2023. Da hadde de lokale kunstnerne allerede prøvd huset en stund. En av kunstnerne som har fått sitt lille krypinn på Hunn er tekstilkunstneren Anna Charlott Österberg.
– Det er tekstilkunst som er hovedfaget mitt. Det er fantastisk at vi har fått en slikt hus i Gjøvik, sier Österberg. Hun har også et stort atelier i Sverige. Hun underviser også i visuell kunst på kunst- og kulturskolen.
Billedkunstner Nina C. Engh maler mest i olje, men også akryl. Hun har flyttet ateliet sitt fra Mustad næringspark til Hunn. Når vi er innom ateliet hennes er det kullstiftene som er i bruk.
– Å være kunstner kan være et ensomt yrke. Her har jeg fått et større kunstnerisk fellesskap, sier billedkunstneren.
Hun har også kurs i akttegning der du kan lære å tegne eller skissere levende modeller. TIl nå har det vært påkledde lokale modeller, men Engh jobber med å få tak i en profesjonell modell.
Gavepakke
Tone Mårdalen Hasle har jobbet som visuell lærer på kulturskolen i mange år. Hun har også bakgrunn som kunst- og håndverkslærer i grunnskolen.
– Det er fantastisk at Gjøvik satser på kultur. Dette er en gavepakke, mener Mårdalen.
– Jeg jobber stort sett med grafikk her. I fjor ble det mye maleri sier Mårdalen og viser oss grafikken av Visna Vindmøller.

Helene Magnus er nok for mange kjent for sine fotografier. Men i kunstnerkollektivet går det i maleri.
– Jeg er faktisk månedens kunstner i Scan magazine. De ville ha noen av maleriene mine, sier Magnus litt overrasket. Scan Magazine er Nordens største in-flight magasin, og leserne er et bredt spekter av business- og feriereisende.

Ballett og hiphop
I første etasje holder Balletskolen Svanesjøen til.
– Jeg har 110-120 elever her, sier Katrina Stewart.
Hun har jobbet i snart 15 år med ballettskolen. Elevene kommer fra hele Gjøvikregionen. Hun har også et voksenparti.
– Nå har vi endelig fått vårt eget sted. Tidligere har vi vært litt overalt, sier Stewart.
Vegg i vegg holder danseskolen PS:Dans Gjøvik til. Skolen har et bredt undervisningstilbud for alle nivå og aldre innen klassisk ballet, hiphop, jazzdans, breakdance, musikal og moderne dans. Musiker Audun Kleive, nestleder i styret, har fått sitt hjørnerom med plass til studio og det en trommeslager trenger. Den anerkjente trommeslageren er eneste musiker på huset.

– Dette er helt fabelaktig for meg. Her er det mange kunstuttrykk på samme sted, sier Kleive.
Erlend Gjølme, leder for utvalg for oppvekst, kultur og idrett, er litt kjent på huset fra før.
– Datteren min danser hiphop her. Det er mange forskjellige utrykk her. Vi var nysgjerrige på hva kunstnerne har fått til. Å få til et slikt samarbeid er med på å berike gjøviksamfunnet, mener utvalgslederen.