Helsestasjonen i Gjøvik er en av de første i Norge som nå tilbyr et nettbasert veiledningsprogram rettet mot barn med søvnvansker.
Småbarnsperioden er preget av generelt mindre søvn for de fleste, men søvn er et grunnleggende behov og for noen blir dette noe som påvirker hvordan man fungerer i hverdagen. Søvn er et av temaene det snakkes mye om på helsestasjonen. Den veiledningen som gis er basert på forskning og tilpasset hver enkelt familie.
– Mellom 20 og 40 prosent av alle barn fra 0 til 4 år har søvnutfordringer. Søvn påvirker både barn og foreldre, og det har mye å si for den psykiske helsa. Søvnen må være på plass. Det har mye å si for hverdagen, sier helsesykepleierne Gunn Bergengen og Guro Fløgum på helsestasjonen i rådhuset.
Strukturert
Helsesykepleierne på helsestasjonen har derfor gjennomført opplæring i et nettbasert veiledningsprogram rettet mot barn med søvnvansker.
– Vi vil derfor tilby dette til foreldre der søvn er en utfordring, det gjelder barn over seks måneder. Opplæringen er av RBUP (regionalt senter for barn og unges psykiske helse) og er godt faglig forankret gjennom forskning. Det er en strukturert måte å jobbe med søvn på. Barna må være over seks måneder, der foreldre opplever at søvn er et problem, sier Bergengen og Fløgum.
Helsestasjonen har tilbud til alle familier i kommunen med barn fra 0 til 5 år.
– Hovedmandatet vårt er forebyggende arbeid rettet da mot familier med små barn. Vi erfarer at foreldre overøses med informasjon fra mange aktører på nettet, noe som kan skape usikkerhet hos dem. Mye av informasjonen på nett er lite forskningsbasert og ikke faglig god nok, mener Bergengen og Fløgum.
Kartlegging og oppfølging
Oppfølgingen til foreldrene består av veiledning på helsestasjonen, der eventuelt søvnutfordringer avdekkes. Som en del av veiledningen gir helsesykepleier foreldrene tilgang til et digitalt program som heter «Sov godt». I programmet gjennomgår foreldrene blant annet en kartlegging der de svarer på noen spørsmål. Barnets søvn registreres og kartlegges gjennom en søvndagbok. Helsesykepleier bruker dette som et grunnlag for videre veiledning. I programmet er det egen portal der helsesykepleier har oversikt over prosessen, og foreldre kan kommunisere direkte med sin helsesykepleier via meldinger inne i programmet.
– Dette er noe foreldrene bør gjøre sammen. De må være enige om dette hvis de skal lykkes. Vi setter opp time på helsestasjonen der vi sammen ser på det foreldrene har fylt ut og hvor skoen trykker, slik at vi kan tilby ulike behandlingsmodeller. Vi har kunnskapen og kan skreddersy behovene til hver familie. Foreldrene får ny søvnkunnskap og finner litt svar selv også, sier Bergengen og Fløgum.
Gratis tilbud
– Dette er en helt ny måte å følge opp på og vi har veldig tro på dette som et hjelpemiddel. Tilbudet er gratis. Det presiseres at dette kommer i tillegg til at foreldre og barn er hos oss. Tilgangen til programmet får foreldrene av oss, dette er ikke en app som hvem som helst kan laste ned. Det er bare å ta kontakt med oss for avtale, oppfordrer helsesykepleierne.
Helsestasjonen er så vidt i gang, og har blant annet lagt ut litt informasjon om tilbudet på sin Instagram-profil.
– Mange har lest om tilbudet og tatt kontakt med oss. Vi gleder oss til å komme skikkelig i gang. Vi ser at det absolutt er behov for dette. Foreldrene kan se endringer ganske kort tid etter de har tatt programmet i bruk, ofte etter et par uker, kanskje bare på noe dager. Vi heier på foreldrene, sier Bergengen og Fløgum.