Kreftforeningen har startet opp med hverdagshjelp for Gjøvik, Land og Toten, og trenger flere frivillige. – Det er et stort behov, sier Tina L. Bjerke, gruppeleder for hverdagshjelpen lokalt.
– Følgetjenesten handler om å kjøre mennesker i kreftbehandling til og fra avtaler relatert til sykdommen, forklarer Bjerke.
Det kan være til behandling, legetimer eller andre ting som er relatert til sykdommen.
Noe meningsfullt
Hun har vært frivillig i Kreftforeningen i to og et halvt år.
– Jeg hadde lyst å gjøre noe meningsfullt for andre. Jeg har vært med i hverdagshjelpen på Hamar, men nå har vi startet opp dette tilbudet i Gjøvik, Toten og Land, sier gruppelederen.
Hyggeligere
Hun er og har selv vært pårørende til kreftpasienter.
– Kreft kan tappe kroppen for krefter og energi. Bare det å komme seg fra ett sted til et annet kan være et ork, vet Bjerke. Gjennom følgetjenesten hjelper frivillige til å hente, kjøre og følge kreftpasienter dit de skal, og kjører dem også hjem etterpå.
– På den måten blir reisen til behandlingen trygg, god og hyggeligere. Tilbudet er gratis, sier Bjerke.
Trenger flere sjåfører
Følgetjenesten har akkurat startet opp og trenger flere frivillige sjåfører.
– Vi har kjørt noen få turer allerede, men det er mange som ikke vet om tilbudet. Vi trenger mange flere sjåfører fra hele Gjøvikregionen som kan kjøre kreftpasienter til og fra behandlinger. Du må disponere bil, men får selvsagt dekket kjørekostnadene. I tillegg får du gleden av å gjøre en forskjell, og hjelper til med å gjøre hverdagen litt lettere for de som er rammet av kreft. De som ønsker å bli frivillig, eller vurderer å bli det, kan gå inn på Kreftforeningens nettsider og lese mer om tilbudet og registrere seg der. De kan også ta kontakt direkte med meg, oppfordrer Bjerke.
Betyr mye
I motsetning til transport som tilbys via Pasientreiser, kan følgetjenesten følge pasientene inn til avtalene dersom de ønsker det.
– Vi skal ikke delta i selve timen eller behandlingen, og de har samme person med seg fra de reiser hjemmefra og til de er vel hjemme igjen. Dette gjør at de får færre personer å forholde seg til den dagen, noe som gir mindre belastning og litt mindre å tenke på i en allerede sårbar situasjon. Noe jeg tror de fleste selv kan tenke seg er godt i en hverdag med kreft, sier Bjerke.
– Folk er veldig takknemlige. Det betyr mye for de vi kjører, vet hun.
Hjerte for andre
Det er ønskelig at frivillige skal ta minimum ett til to oppdrag per måned når det er behov for det
– Det krever så lite å engasjere seg i Hverdagshjelpen. Ellers bør man være en raus og omsorgsfull person og ha hjerte for andre. Dette kan de fleste gjøre, pensjonister, studenter, de som jobber deltid eller skift, og de som ikke jobber. Man tar kun de oppdragene som passer. De fleste oppdrag er på dagtid, men vi vil også gjerne høre fra de som kun har mulighet på kveld, sier Bjerke.
Tilbudet er fortsatt lite kjent, så Bjerke oppfordrer alle til å fortelle om tilbudet, både mulige frivillige og til de som er i kreftbehandling og kan ha nytte av dette tilbudet.
– De som vil benytte seg av tilbudet kan ta direkte kontakt med Kreftforeningen. Du kan også gå inn på appen Nyby og registrere deg, sier Bjerke.