Sentrale aktører innen landbruk, reiseliv og mat har gått sammen og etablert et eget selskap, Mat & Drikke fra Innlandet SA. De vil gjerne ha flere med seg på laget.
Innlandet er Norges største landbruksfylke. Samtidig er Innlandet et stort reiselivsfylke, både når det gjelder turister og fritidsboliger. Disse to næringene er gjensidig avhengig av hverandre, og skal nå samarbeide tettere.
Lanseringen av selskapet skjedde under Akevittfestivalen i Gjøvik i slutten av september. Innlandet fylkeskommune og Statsforvalteren i Innlandet støtter arbeidet.
Landbruk, reiseliv og mat
– Vi har i tre år jobbet med å forankre matfylket Innlandet, og sentrale aktører innen landbruk, reiseliv og mat har gått sammen og etablerer et eget selskap, Mat & Drikke fra Innlandet SA. Selskapet skal samarbeide med private og offentlige aktører for å løfte oss som matfylke og å jobbe for økt rekruttering til matfagene. Vi har nå hatt vårt første styremøte, sier daglig leder Henning Holmbakken i Mat & Drikke fra Innlandet SA, reiselivssjef Arne-Jørgen Skurdal i Visit Øst-Norge og Svein Løken, leder i Oppland bonde- og småbrukarlag.
Trenger hverandre
10 organisasjoner er med på etableringen: Visit Øst-Norge, Visit Jotunheimen, Visit Røros og Østerdalen, Destinasjon Trysil, Hanen Innlandet, Innlandet bondelag, Oppland bonde- og småbrukarlag, Hedmark bonde- og småbrukarlag, Gudbrandsdalsmat og Rørosmat.
– Målet er å få mer av maten vi produserer i Innlandet på bordet, samt rekruttere til matfagene. Vi er Norges største matfylke og vi har levende bygder. Vi kunne nesten har vært selvforsynt. Det handler også om arbeidsplasser, og vi er avhengige av lokale råvarer. Det er så mange positive konsekvenser av et slikt samarbeid. Reiselivet er avhengige av landbruket, og landbruket er avhengig av reiselivet. Det blir litt stusselig uten landbruket. Dette skal være en satsing som skal rulle i mange år. Vi må jobbe på lang sikt, sier Holmbakken.
Offentlige innkjøp
Blant annet er det mye å hente på offentlige innkjøp av lokal mat.
– Noen er flinke, andre ikke. Vi ser at forbrukere generelt kjøper mer lokalprodusert mat nå enn tidligere, sier Holmbakken.
– Det er veldig bra at det settes fokus på dette. Vi er avhengig av å få solgt produktene våre. Men det er noe galt når fylkeskommunen serverer kaffemelk fra Nederland og og ris til lunsj, sier Svein Løken, leder i Oppland bonde- og småbrukarlag.
Sliter litt
– Vi ønsker å ta i bruk mat fra hele fylket. Men vi ser at kompetanse er en utfordring, også for reiselivet. Vi trenger større rekruttering til matfagene. Det er et stort behov for kokker og servitører i bransjen. Her har fylkeskommunen et stort ansvar når det gjelder å opprettholde skoletilbudet for disse fagene. Slik det er nå, klarer bransjen ikke å rekruttere nok fagfolk. Det er en kjempeutfordring. Vi skulle gjerne hatt flere lærlingeplasser. Vi ser at mange lærlinger forsvinner ut av fylket, sier reiselivssjef Arne-Jørgen Skurdal i Visit Øst-Norge.
Mat & Drikke fra Innlandet SA er et samvirke. – Vi har ofte pratet om hverandre. Nå har vi satt oss sammen og skal prate sammen. Vi ønsker oss gjerne flere medlemmer. Per dags dato har vi ingen medlemmer fra Valdres. Det skulle vi gjerne ha hatt, oppfordrer mat- og drikketrioen.