– Dette er kjempespennende, men også litt skummelt, sier Linda Sletmoen. Hun var en av 220 studenter som fikk innsikt og inspirasjon knyttet til ny teknologi under temadagen for studenter innen sykepleie, paramedisin og ergoterapi på NTNU Gjøvik.
Sara Rudiløkken fra HDO (Helsetjenestens driftsorganisasjon for nødnett) har fått en innringing på 113-nummeret fra Martine Klevstad Røkke. Legevakt og AMK-sentraler kan bruke en videoløsning når noen ringer inn for å kunne vurdere alvorlighetsgrad og hastegrad av hva som skjer på et skadested.
Det gir operatøren et klarere bilde av situasjonen, og bidra til at riktige ressurser raskere kan håndtere pasienten, forklarer Rudiløkken til helsefagstudentene Martine Klevstad Røkke, Sina Elen Bakken og Linda Sletmoen.
Nye løsninger
Helsetjenestens driftsorganisasjon for nødnett HF (HDO HF) med hovedsete i Gjøvik var på plass på inspirasjonsstien på simuleringssenteret på NTNU. De viste blant annet frem sine radio- og videoløsninger. HDO drifter og forvalter helsetjenestens løsninger innen nødmeldetjenester. HDOs brukere er helsepersonell i akuttmedisinsk kjede i regionale helseforetak og alle landets kommuner. De har i dag i overkant av 90 ansatte, og har tilhold i Hans Mustads gate.
Dagens kommunikasjonsløsning for helse i nødnett, ICCS, brukes på alle landets AMK, legevaktsentraler og akuttmottak. Løsningen er basert på en eldre teknologi. For å møte dagens – og fremtidens behov skal HDO innføre en ny løsning, såkalt LifeX. Denne løsningen vil gi økt fleksibilitet og inneha fremtidsrettet funksjonalitet.
Studentene fikk blant annet i oppgavene av HDO å skrive ned hvilke forventninger de hadde til det nye nødnettet og tilhørende løsninger.
– Vi jobber tett med våre brukere når vi utvikler nye løsninger, og det er derfor svært verdifullt å lytte til studentenes forventninger til fremtidens akuttmedisinske kjede, sier Hilde Berg Larsen i HDO.
Innsikt og inspirasjon
Minikonferansen om teknologiforståelse ble arrangert i forbindelse med oppstart av dette emnet for rundt 220 studenter som uteksamineres som sykepleiere, paramedisiner og ergoterapeuter til våren.
På minikonferansen fikk studentene innsikt i og inspirasjon knyttet til ny teknologi – om hvordan teknologien virker inn på profesjoner og hvordan teknologien påvirker samarbeid på tvers av profesjonene. I emnet skal studentene blant annet utforske mulighetene og utfordringene som ny teknologi bringer med seg, når den blir tatt i bruk i helsetjenestene.
Veldig relevant og nyttig
NTNU hadde invitert leverandører og utstillere av ulike teknologier i tillegg til at det ble holdt ulike innlegg knyttet til teknologi og teknologiforståelse.
Linda Sletmoen går siste året på sykepleierutdanningen.
– Dette er noe vi får veldig bruk for når vi er ferdig utdannet. I 90 prosent av jobben som sykepleier brukes det tekniske hjelpemidler. Det har skjedd veldig mye på teknologifronten bare de siste årene, vet sykepleierstudenten. Selv ønsker hun å begynne å jobbe på sykehuset i Gjøvik når hun er ferdig utdannet. Hun jobber allerede som tilkallingsvikar der.
Faget teknologiforståelse er noe alle helsefagutdanningene ved NTNU i Trondheim, Ålesund og Gjøvik har siste året.
– Det er spennende, samtidig som det er nyttig, sier ergoterapistudenten Martine Klevstad Røkke fra Lillestrøm.
Inspirasjon
– Målet er at studentene skal få en generell forståelse og tenker rundt teknologien de skal bruke. Alle vil møte forskjellige former for teknologi i yrkene sine, og det blir mer og mer av det, sier studieprogramleder Marte Ørud Lindstad ved ergoterapiutdanningen.
– Det er første gangen vi arrangerer en slik minikonferanse i Gjøvik der vi inviterer teknologibedrifter til å presentere seg. Studentene får sett mye forskjellig. Vi håper dette skal være en inspirasjon til å lære faget og prate med de som jobber tett med teknologi. De har teknologiblikket. Vi har helseblikket, sier Lindstad.
Universitetslektor Marte Skaug er emneleder i faget teknologiforståelse.
– I forkant har vi invitert ganske bredt, men relevant for de ulike fagene universitetet har. Vi har valgt ut teknologi som er nyskapende og relevant. Tilbudet er for tredjeårsstudenter og som går siste året hos oss. Dette er teknologi som studentene får møte når de skal ut i jobb og praksis, sier Skaug.
Medisineringsrobot
Mari Jakobsen Arnesen og Julie Westby fra leverdøren Evondos hadde med seg en automatisert medisindispenser.
Evondos Gruppen er det ledende selskapet i Europa når det kommer til automatiserte medisindispenseringssystemer. Selskapet har over 600 helseorganisasjoner, byer eller kommuner som kunder over hele Norden og Nederland, og samlet er gruppen ansvarlig for titalls millioner korrekt utleverte medisinposer.
– Dette er Norges mest brukte medisindispenser. Over 150 norske kommuner har tatt den i bruk, forteller Arnesen og Westby.
Tjenesten gjør det mulig for personer med behov for medisinsk behandling å få riktig medisin til rett tid og i riktig dose helt automatisk. Tjenesten er basert på avansert teknologi, og består av en medisineringsrobot installert hjemme hos tjenestemottaker, med skybasert kontrollsystem og serviceelementer.
Enkle løsninger
Mathias Eng Thomassen fra LESS hadde tatt turen fra Kapp. Thomassen er utdannet fra befalsskolen og krigsskolen og har vært 16 år i Forsvaret. Her jobbet han blant annet med utdanning, opptak, operasjonsplanlegging, samband, og også som medic- og sanitetsinstruktør. Fra Kapp utvikles og selges det produkter og løsninger innen beredskap og evakuering til hele verden.
– Vår oppgave er å finne enkle løsninger på komplekse ting. Løsninger som kan gi dramatiske forbedringer i håndtering av hypotermi, triage, pasientevakuering i masseskader og håndtering av forurensede skadesteder, sier Thomassen.
På kundelisten har LESS offentlige etater, alle nødetatene, Forsvaret og Sivilforsvaret og frivillige organsisasjoner og industrivern.
– Vi har kunder i hele verden, på alle kontinentene, men Norden og Baltikum er hovedmarkedet vårt, forteller Thomassen.
Ledende i Norge
Edvar Skovly og Ruta Bederstet fra GE Health Care hadde med seg det nyeste innen ultralydutstyr. Firmaet utvikler, produserer og selger et stort spekter av produkter og tjenester rettet mot helsesektoren, samt IT-løsninger for kommunikasjon av bilder, diagnose, pasientoppfølging og pasientovervåkingssystemer.
– Vi er det ledende selskapet i Norge på dette området. Dette er utstyr som studentene garantert kommer til å møte i sine yrker, sier Edvar Skovly og Ruta Bederstet.