Det månedlige middagstilbudet på det 130 år gamle bedehuset i Biri øverbygd, har blitt en suksess som også folk utenfor bygda har oppdaget. Nylig var 30 til stede på søndagsmiddag med fårikål på menyen.
Lillian De Wit og Anita Granum sto denne søndagen for middagen, som alltid er tradisjonsmat gjestene liker.
– Vi har kjøpt inn 13 kilo med lammekjøtt, sju kilo kål og 18 kilo poteter, noe som burde dekke behovet for en god porsjon fårikål til hver av de 30 som har meldt seg på til middag denne søndagen, sier de to kokkene.
En grense
Antallet som kommer på middag kan variere. De har vært oppe i rundt 60, men da er nok grensen nådd for hvor mange de kan få plass til.
Øverbygda bedehus sin venneforening har lenge hatt aktiviteter for store og små i det gamle bedehusets lokaler, som har også blitt bygdas «samfunnshus». I tillegg har de utleie av lokalet til konfirmasjoner, jubileer og annen selskapelighet.
Snart skal de ha vennefest for barn og unge som et mottilbud mot Halloween. Ellers er det loppemarked, basarer, og andre tilbud som går ut til bygdefolket. Alt for å skape et sosialt trivselstiltak for alle.
Tradisjonsmat
Tidligere middagstilbud har bestått av tradisjonell mat som lapskaus, samt salt kjøtt og ertersuppe. Det har også vært en dugnadsmiddag, etter at noen har gjort en innsats for vedlikehold av bygningen. Da ble det servert blomkålsuppe, oksesteik og riskrem.
– Fra og med neste gang blir det gitt et valg av to middagsretter; komler med pølser og lammekjøtt med kålrot og bacon eller okseststeik med ertestuing og gulrøtter. Da blir det også Dronning Mauds fromasj servert til dessert. I november satser vi på ribbe og pinnekjøtt, forteller Lillian De Wit.
Ryktet om søndagsmiddag for en rimelig penge har spredd seg langt utenfor Øverbygdas grenser.
– I dag har vi gjester fra Vingerom, Fåberg, Raufoss og til og med helt fra Oslo, forteller de to. Mange har også blitt stamgjester.
Jubileum og juletrefest
To unge jenter er med faste som servitører. 10 år gamle Lina Granum og Emilie Thomassen på 11. De serverer maten til gjestene, som kan komme mellom kl. 14 og 17, men de fleste er nok på plass like over klokken 14.
– Dette gjør vi ikke for å tjene penger, men for å skape et tilbud om å få komme sammen, hygge seg med god mat og prate sammen, sier Lillian De Wit.
8. november skal det markeres at bedehuset er 130 år gammelt. På nyåret, femte januar, inviteres det til tradisjonell juletrefest.
Vil du vite mer om Øverbygda Bedehus Venneforening, kan du gå inn på deres facebookside.