I 2010 avsluttet Arnfinn Hasle sin arbeidskarriere innen politiet, men det var aldri snakk om å sette seg i godstolen. 14 år etter at han ble pensjonist, er han ofte å se på orgelkrakker i kirker i hele Innlandet.
1. mai spilte han i Vardal kirke. Fredag 3. mai var han kirkemusiker ved en begravelse ved Furnes kirke. Søndag 5. mai møtte Gjøvik Blad den blide pensjonisten og musikeren under gudstjenesten i Veldre kirke i Ringsaker. To dager etter, tirsdag 7. mai, sørget han for tonefølge under en vårkonsert i Bråstad kirke. Kristi Himmelfartsdag, 9. mai, spilte han under gudstjenesten i Ringsaker kirke.
17. mai spilte han i Vardal kirke, som han fra ung alder har hatt et spesielt forhold til.
Musikk hele tiden
– Jeg studerte orgel hos Magnus Landro som var organist i Gjøvik kirke da jeg gikk på realskolen og gymnaset, og senere fortsatte jeg studiene hos Arild Sandvold som var domorganist i Oslo domkirke.
– Så du kunne like gjerne blitt organist som politimann?
– Ja. Men da jeg gikk befalskolen i Forsvaret og var militærpoliti, ble jeg fasinert av det også. Mens jeg var i militæret i Vatnaleiren i Sandnes var jeg musikklærer på Sola musikkskole. Jeg spilte også litt under noen barneoppsetninger på Rogaland teater, så jeg har drevet på med musikk hele tiden.
Politiskolen i Oslo ble en naturlig oppfølger etter militæret, og der startet han i 1972. Arnfinn kan skilte med utrolig allsidighet i politiyrket. Han har vært motorsyklist, trafikketterforsker, i Utrykningspolitiet (UP), etterretningstjenesten, trafikkplanlegger for OL på Lillehammer, rådgiver hos justisministeren og prosjektleder for Politireformen blant annet.
Siden 1978 har han jobbet og bodd på Gjøvik.
Organist som 15-åring
Arnfinn er en «ja-mann», og allerede som 15-åring takket han «ja» til stillingen som organist i Vardal kirke samtidig som han gikk på realskolen og gymnas. Den jobben hadde han helt til han 20 år gammel dro fra Gjøvik. I vinterhalvåret gikk han på ski til Vardal kirke via Skistua. I tillegg til spilling ved gudstjenester, måtte han også være på plass ved begravelser og vielser. At spillejobben hadde innvirkning på skolearbeidet, er det grunn til å anta.
Orgelet i Vardal kirke er det samme i dag som da Arnfinn hadde jobb der som 15-åring, men det har fått noen oppgraderinger.
– Det er med orgler som med oss mennesker, ingen er like, forklarer Hasle. At det er et mangfoldig instrument som krever sin mann, fikk Gjøviks Blad se i Veldre. Både fingre og føtter nærmest danset da kirkerommet ble fylt med vakre toner.
Prestens sønn
Arnfinn Hasle er realist og pragmatiker, og en fagmann ut til fingerspissene. I Veldre kirke er han som vanlig ute i god tid før gudstjenesten for å gå gjennom programmet med soknepresten, Daniel Håkegård. Gjennomgangen er gjort, og Håkegård er på veg bort fra organisten når han plutselig bråsnur.
– Jeg må vise deg bilde av poden, sier soknepresten og finner fram bilde et bilde på mobilen av guttungen som snart er fire år og viser det til organisten.
– Jeg spilte da gutten ble døpt i St. Nikolai-kirka på Hadeland, så jeg har et forhold til ham, sier Arnfinn og legger til:
– Fire år går fort.
– Ja, men du ser ikke en dag eldre ut, kvitrer soknepresten.
– Men det kan jeg bekrefte at jeg er, svarer organisten.
– Du er ingen ungfole lenger?
– Nei, jeg er langt fra en ungdom, men hva hadde skjedd hvis jeg hadde satt meg ned da jeg var 60 år og pensjonist? Forskning sier at det ikke er dumt å bruke hodet, og jeg leser en del noter. Spillingen er med på å holde meg i form.
Med Hoff i Irland
I 2006 etablerte Arnfinn enkeltmannsforetaket «Hasle musikk». Foretaket har naturlig nok fått mye mer å gjøre etter 2010, men Arnfinn har stort sett alltid hatt nok å henge fingrene i på musikkfronten. Hasle Trio, sammen med blant andre Tom Pettersen, har opptrådd utallige ganger. Og trio betyr alt fra to til sju personer, legger han til.
På sin Arnfinns siste arbeidsdag i politiet i 2010 inviterte Hasle Trio til konsert i Gjøvik kirke. Folk fra daværende Vestoppland politikammer og fra Gjøvik menighet var spesielt velkomne. Det var gratis inngang, men veldig dyrt å gå ut av kirka.
– Under den første melodien opptrådde jeg i full uniform. Deretter byttet jeg til sivil og viste at en epoke var over.
– Og dere fikk inn en del penger?
– Ja, de gikk til kamera og LCD-skjerm, slik at organistene i Gjøvik skal få med seg det som skjer i kirka.
– Hva er det største orgelet du har spilt på?
– Det var i St. Patrick cathedral i Dublin. Det var slik at jeg måtte sende CV-en min for å få lov til å spille der. Jeg var der sammen med Hoff kirkekor som hadde dedikerte Dagfinn Dyrud som dirigent. Jeg fikk 20 minutt til å bli kjent med orgelet før konserten.
Arnfin Hasle smiler, glimtet i øyet er alltid tilstede. Han legger til:
– Det var ei romslig kirke.