Biri IL har ingen rike onkler, men idrettslaget har mange gode venner. Nå er et nytt garasje- og lagerbygg med kiosk og speakerbu kommet opp – til halv pris.
– Siden 1994 har vi bygd anlegg for 50 millioner kroner pluss moms, hvorav kommunen har bidratt med 30 prosent, cirka 30 prosent er spillemidler og 40 prosent utgjør dugnad, gaver og gaver fra lokalsamfunnet, sier Magnar Linnerud, leder i Biri IL.
Dugnadsinnsatsen er fortsatt meget høy i Biri IL, med masse gode venner og hjelpere som til sammen bidrar med kjempestore summer i dugnad.
– Hallen vår er nedbetalt og vi er gjeldfrie. Det er tøft i ei lita bygd, sier Linnerud.
Nytt bygg
I mars 2024 fattet årsmøtet i Biri IL vedtak om å bygge ny garasje/lagerbygg med kiosk og speakerbu på 150 kvadratmeter grunnflate. Bygget skal tilpasses en fremtidig tribune under tak. Årsmøtet ga også komiteen fullmakt til å ta opp et lån på én millioner kroner.
– Etter noen runder med fylket og kommunen fikk vi godkjent bygget med kiosk/speakerbu, samt lagerdel på 50 kvadratmeter grunnflate i to etasjer, kiosk og lager i første etasje og mesanin med lager i andre etasje. Garasjen med plass til traktorer, gressklipper, vanningsutstyr, hengere og utstyr er på
100 kvadratmeter, med en takhøyde på 5 meter, sier Linnerud.
Den totale kostnadsrammen ble på 3,2 millioner kroner pluss moms, altså totalt fire millioner kroner.
Tok ansvaret
– Spørsmålet ble hvordan vi skulle komme videre med å realisere dette. Vi trengte en ansvarlig entreprenør som var villig til å hjelpe oss med prosjekteringen og å stå ansvarlig for selve byggeprosessen, sier lederen i Biri IL.
Idrettsalget kontaktet Trond Øyvind Nilsen i Syljuåsen AS. De var med en gang villige til å hjelpe. Ole Petter Ottosen i Syljuåsen fikk ansvaret for å følge opp prosjektet på byggeplassen, Nilsen fulgte opp alt det overordnede med kontakt mot arkitekter, byggesøknader med mer. Alt på dugnad.
– Med Syljuåsen på plass, manglet vi bare ansvarserklæring fra tre underentreprenører. Kjenseth Maskin, Biri Rørservice og Eliten Elektro sa alle ja for hver sine ansvarsområder. Med disse på plass kunne nabovarsel og byggesøknader sendes, forteller Linnerud om prosessen.
Biri IL hadde fått tilsagn om 800.000 kroner i spillemidler, og regnet med å få full merverdikompensasjon. Da gjenstod det å skaffe til veie 2,4 millioner kroner.
– Vi søkte om midler fra Totens Sparebank og Sparebankstiftelsen, og fikk innvilget henholdsvis 250.000 kroner og 400.000 kroner, totalt 650.000 kroner, sier Linnerud.
Enorm dugnadsinnsats
Fortsatt gjenstod det å finansiere opp 1.750.000 kroner
– Dette klarte vi med en enorm dugnadsinnsats, totalt 1.500 timer per 1. november. Vi fikk også sponsoravtaler bestående av gratis arbeid og varer fra lokale bedrifter, samt egne avsatte midler til formålet. Disse 1.750.000 kronene fordeler seg på en tredjedel i sponsoravtaler, en tredjedel i dugnadsinnsats og den siste tredjedelen i egne avsatte midler, sier Linnerud.
Både Syljuåsen, Kjenseth Maskin, Moelven Mjøsbruket, Malermestrene Indre Østland, Vartdal Plast, Mjøsen Port & Montasje, Biri Rørservice, Nordic Crane, Eliten Elektro, Natre, Lillehammer liftutleie Gausdal landhandleri og Maskinentreprenør Rønningen, stilte opp.
Roger Sletten er en av mange i dugnadsgjengen som har bidratt stort.
– Roger alene har jobbet 350 dugnadstimer, sier Linnerud.
– Jeg er pensjonist og har tid å være med. Jeg har også barn og barnebarn som er aktive i idrettslaget, sier Sletten.
Gjeldfrie
Bygget begynner nå å nærme seg ferdigstillelse, og prosjektet ser ut til å ende opp med et overskudd på 150.000 kroner.
– Vi er allerede halvveis på vei til finansieringen av ny tribune, forteller lederen i Biri IL.
Idrettslaget er da fortsatt gjeldfrie med investeringer på over 60 millioner kroner siden 1994. Neste vprosejekt blir å skifte vinduer og male opp igjen dem gamle speakerbua til sommeren.
– Om to-tre år må vi også legge opp nytt kunstgress. Bana begynner å bli slitt, sier Linnerud.
Hele bygda i aktivitet
Biri IL har som motto «Hele bygda i aktivitet».
– Biri IL har som mål å ikke belaste driften med renter og avdrag. Målet er å være gjeldfrie og heller bruke midler på aktivitet og gode anlegg, sier Linnerud. Idrettslaget har cirka 800 medlemmer, og har som målsestting få hele Biris befolkning i aktivitet. Idrettslaget organiserer fotball, håndball, ski og sykkel, gym og turn, bowls, trim og bordtennis.
– Det skal være rimelig å være med på våre aktiviteter. Vi har også lagt til rette for mest mulig lavterskeltilbud, og uorganiserte aktivitet. Skoler og barnehager benytter flittig våre anlegg på dagtid. I tillegg til våre ordinære anlegg i Biri idrettspark med flerbrukshall, fotballbaner og løpebane, har vi i dag bygd opp flere lavterskelanlegg, forteller Linnerud.
Det er blitt bygget en fem kilometer lang lysløype som benyttes som skiløype, turløype, og sykkel løype på sommeren, en kombinert skøytebane og ballbinge på 25 ganger 50 meter med flomlys og varmebu. Idrettslaget har også bygget ballbinge, skileikanlegg, samt bygd opp Myrvang nærmiljøanlegg med aktivitetshus, skistadion og fotballbaner.
– Anleggene våre er mye brukt og godt tatt vare på. Vi har et årlig budsjett på cirka tre millioner kroner. Eneste lønnede personer er tre vaktmestere på totalt 1,4 årsverk. Vi har 150 tillitsvalgte og tre faste dugnadsgjenger, sier Linnerud.
Det blir også åpen hall i jula.
– Vi skal ha åpen hall fire timer i åtte dager i romjula. Dette er et gratis tilbud for tredje trinn og oppover. Vi har lønna ungdommer som idrettsverter med en voksen ansvarlig som har bakvakt. Dette gjorde vi i fjor også, med stor suksess, avslutter Linnerud.