Mari Jakobsen er riktig så hjemmekjær, men nå har eventyrlysta tatt overhånd. Nå velger hun bort vinter og snø for ti måneder med sol, sommer og sjømannskirkeliv på Costa del Sol i Spania.
– Jeg har leid ut leiligheta mi på Raufoss, så de siste to månedene har jeg bodd her i barndomshjemmet mitt hos faren min på Gjøvik, smiler Mari Jakobsen. Fast jobb som lærer på Raufoss skole er også satt på vent et år for eventyret 27-åringen nå skal ut på. Hun forteller at det kiler godt i magen.
– Når reiser du?
– Flyet går i morgen, klokka 13.30. Faren min kjører meg til flyplassen og vi reiser herfra i ti-tida, forteller hun mens lokalavisa er innom denne fredagsformiddagen. Den første i september. Når du leser dette har Mari allerede reist.
Eventyrlysta ble vekket
Det hele startet en gang i vinter, da en annonse dukket opp i Maris nyhetsstrøm på Facebook. Sjømannskirken søkte etter praktikanter. Mari syntes det hørtes spennende ut. Hun søkte.
Det var hele 40 søkere til sju praktikantstillinger. En praktikant skulle få reise til hver av de til fire sjømannskirkene i Spania, samt København, Berlin og London. Ved påsketider var det klart. Hun var valgt ut til å få reise til Spania å jobbe ti måneder som praktikant ved Sjømannskirken i Costa del Sol.
– Jeg er både eventyrlysten og veldig hjemmekjær. Dette er derfor veldig utenfor komfortsona mi. Samtidig har jeg alltid har vært glad i å reise og utforske nye steder. Siden jeg foreløpig bare er meg, og ikke har noen andre å ta hensyn til, var dette en mulighet jeg ikke kunne la gå fra meg. Det kjennes riktig for meg å gjøre dette nå, forteller hun.
Aktiv i trosopplæring og menighetsarbeid
Kirkelig arbeid har vært viktig for Mari i mange år. Hun har vært aktiv i trosopplæringa i Gjøvik gjennom kirkas ungdomssorganisasjon LupY. Her har hun jobbet mye rettet mot barn og unge som konfirmantleder, samt med kirkelige tilbud som Tårnagent og Lysvåken. Dette var et godt og viktig miljø for henne gjennom ungdomsårene.
– Jeg brenner for barn og unge. Det er viktig at de skal få ha trygge voksne som tror og hører på dem, og også at de skal kunne finne et sted å høre til, sier hun.
Under et folkehøgskoleår på Rønningen folkehøgskole i Oslo, reiste hun også rundt i landet med Tensing Norway i regi av KFUK-KFUM. Under studietida i Bergen var hun aktiv i meningshetsarbeid der. Etter at hun kom hjem og etablerte seg på Raufoss, er er det lærergjerningen som har rådet de siste årene.
– Å jobbe i kirka var noe jeg begynte å interessere meg for i konfirmasjonsalder. Før dette var jeg ikke spesielt interessert, og trodde at det var isbilen som kom når kirkeklokkene ringte på julaften, forteller hun.
Ønsket seg til varmere strøk
Fra isforhåpninger på julaften i barndommen, er det nå glede over å få reise til varmere strøk og oppleve en ny kultur og sjømannsskirkelivet, som øker spenningsnivået for 27-åringen.
– Vi fikk ikke bestemme selv hvor vi fikk reise, men kunne få komme med ønsker. Jeg ønsket meg å komme til varmere strøk, forteller Mari, som gleder seg til et år fri fra den mørke vintertida i Norge.
Fra sin 45 kvadratmeters leilighet på Raufoss, er hun nå hun på plass i ei leilighet med to soverom nær standa på Solkysten av Spania. Det er altså gode muligheter for å ta i mot besøk.
Stedet hun skal være heter Calahonda og ligger mellom byene Malaga og Marbella. Kirkebygget kalles «El Campanario», og er et gammelt vakttårn fra 1500-tallet som i dag drives som gjestehus og sjømannskirke.
Mange ulike oppgaver
– Hvilke oppgaver vil du få som praktikant i sjømannskirken?
– Vi har fått en røff plan, men jeg vet ikke nøyaktig hvordan innholdet i dagene vil være. Det vil bli oppgaver knyttet til trosopplæring for konfirmanter, deltakelse på ulike aktiviteter for barn og unge, vertskap i forbindelse med vielser og generell drift av sjømannskirken. Sjømannskirken har det de kaller «leseværelset». Her er det åpent for folk å stikke innom for å en prat, lese norske aviser eller spise vaffel, forteller Mari, som regner med å bli relativt god på vaffesteking.
Tacofredag og hjemlengsel
Mari er opptatt av at hun får bryne seg på nye oppgaver og lære seg nye ting hun kan ta med seg videre på sin vei med kirkelig arbeid. Og selv om hun står til tjeneste for nordmenn i utlandet, ønsker hun også lære sitt ny midlertidige hjemland å kjenne.
For nordmenn med mer eller mindre hjemlengsel er tacofredag et fast innslag på programmet i sjømannskirka.
– Siden jeg er veldig hjemmekjær er jeg jo spent på hvor mye hjemlengsel jeg får selv, forteller hun. Og hvem hun vil savne aller mest frem til hun kommer hjem i slutten av juni neste år, er det ingen tvil om. Tantebarnet på to og et halvt.