Frivilligsentralen på Gjøvik skal rekruttere frivillige for å opprette brannvernteam. Teamene vil besøke folk som ønsker hjelp til å forebygge brann.
Brannvesenet setter stor pris på denne nyvinningen, og vil kurse de frivillige som vil være med i brannvernteam.
Rekrutteringen av frivillige til å være med i brannvernteam er i gang, og hvis du ønsker å gjøre en frivillig innsats er det bare å ta kontakt med frivilligsentralene på Gjøvik eller Østre Toten, som samarbeider om prosjektet.
Østre Toten frivilligsentral har opprettet informasjon om tilbudet på sin facebookside.
– Er du glad i å prate med folk, kan du gjennom et slikt prosjekt gjøre en forskjell for noen. Det er mye god omsorg i brannvern, sier representantene for frivilligsentralene. De håper kanskje noen studenter vil være med som frivillige, en forutsetning er å ha bil.
Fått økonomisk støtte
Et brannslukningsapparat er ofte for tungt å håndtere for folk som er over 90 år. Da er det smart at det plasseres ved utgangsdøren slik at det kan brukes av folk som kommer for å hjelpe dersom en brann skulle oppstå.
– Et alternativ for dem som ikke kan løfte et brannslukningsapparat, er slukkespray. Den boksen er ikke større enn at den kan oppbevares i kurven på en rullator, sier Kim Hoffsbakken i Gjøvik brannvesen.
– Jeg håper å få på plass frivillige raskt slik at vi kan starte opplæring allerede i februar, sier en optimistisk Anne Beate Bakken. Hun er leder på Frivilligsentralen på Lena. Der har de også fått 50.000 kroner av Varig Hadeland Forsikring til dette arbeidet. Et prosjekt med brannvernteam har vært prøvd ut på Gran og Lunner med stor suksess.
Ikke noe branntilsyn
Et brannvernteam vil bestå av to personer som kommer hjem til deg dersom du har gir beskjed til frivilligsentralen om at du ønsker besøk. Du vil også kunne avtale tidspunkt for besøket, og du vil få beskjed på forhånd om når brannvernteamet kommer.
– Dette er ingen form for branntilsyn. Arbeidet er forebyggende og er kun ment for å hjelpe, sier Lars-Harald Bergheim i Østre Toten brannvesen.
– Vi starter brannvernteam for at folk skal kunne føle seg tryggere i sitt eget hjem i en tid da flere og flere eldre bor lenge hjemme, sier representantene for frivilligsentralen i Østre Toten og Gjøvik. Teamene vil gi folk tips og råd om hva de kan gjøre for å forebygge brann best mulig, og planen er at teamene skal ta seg tid til en kaffeprat hos dem de besøker dersom det er ønskelig.
Røykvarsler
– En røykvarsler er den billigste form for livsforsikring, og det er viktig at den virker, minner Lars-Harald Bergheim i Østre Toten brannvesen om. Og dersom du er i tvil om den virker, eller trenger hjelp til å skifte batterier, kan et besøk av brannvernteamet være å anbefale.
– Vi ser dette prosjektet som en mulighet til å komme i kontakt med utsatte grupper med tanke på brann, eldre beboere, yngre funksjonshemmede, nye landsmenn og rusavhengige, forklarer brannvesenets folk og legger til:
– Det er vanskelig for oss i brannvesenet å nå alle, men gjennom dette prosjektet som driftes av frivilligsentralene vil flere få trygghet i sine hjem.