Mat går ikke av moten med det første, sier Amund Karlstad (21) som leder Biri bygdeungdomslag.
Noen BU-medlemmer pekte ut Amund Karlstad (21) under bygdedagen i Biri. Han var altfor opptatt med å klippe sau til å la seg intervjue, men vi sporet ham opp senere på kvelden. Da tok han fjøsstellet på en større krøttergard som heter Rogne på Biristrand.
Han lot seg rive seg løs fra arbeidet i kufjøset en halvtimes tid. Agronomen, traktorkusken og gardskaren Amund Karlstad ble valgt til leder for Biri BU i fjor. Laget har hatt et voldsomt oppsving det siste året.
Må treffe folk
– Hvordan ble du så engasjert i BU, spurte vi etter å ha tatt plass ved kjøkkenbordet på hybelen, eller det vi kan kalle kalle gardskarbygningen på Rogne.
– Traktorkjøring og fjøsstell betyr at jeg arbeider mye alene. Selv om jeg stadig har folk på øret, er telefonen ingen erstatning for å treffe folk ansikt til ansikt. Jeg oppdaget BU nokså tilfeldig og ganske nylig. Jeg hadde ikke noe forhold til BU før, men nå dekker laget behovet for ekte sosial omgang, forklarer han.
Lange dager
På dagtid er Amund Karlstad opptatt med leiekjøring og anleggsarbeid. I tillegg tar han kveldsstellet på Rogne, der han også leier husrom. Arbeidsdagen blir nærmere dobbelt så lang som for folk flest, men det forhindrer ikke at han også tar på seg saueklipping når anledningen byr seg.
– Jeg ser du har fysikken i orden, Karlstad, men hvorfor vil du deg så vondt at du klipper sau?
– Vi har ku og sau hjemme på Øvre Søndre Ekern, eller Karlstad, som folk vanligvis sier. Gardsbruket ligger litt lenger nordpå her. Jeg så at far trengte hjelp i klippinga, og følte at jeg måtte lære meg kunsten. Effektiv saueklipping er mye teknikk. Ørsmå detaljer som for eksempel riktig fotplassering avgjør om sauen ligger rolig eller spretter opp igjen, forklarer han.
På bygdedagen som Biri BU nylig arrangerte i samarbeid med det lokale bondelaget og bygdekvinnelaget, demonstrerte Amund Karlstad saueklipping til glede for store og små tobeinte. Han har også rukket å prøve seg som saueklipper på en gard med 3000 sauer i Australia, noe vi trygt kan regne med var en svett erfaring.
Flere interesser
– Du er odelsgutt og har gått agronomen på Jønsberg videregående. Hvor kommer interessen for landbruk fra?
– I flere år var jeg besatt av tanken på å bli ishockeyspiller, ville på NTG og trente to-tre økter om dagen. Samtidig var jeg minst like interessert i store maskiner og alt som durer. Landbruksinteressen kom for alvor da jeg havnet på Jønsberg. Det var mange flinke folk på kullet mitt, og kameratenes engasjement smittet over på meg. Så nå er det BU, traktor og landbruk som gjelder, konkluderer han.
Vegen videre
– Hva skal du gjøre videre i livet?
– Jeg er usikker på om det holder å være agronom i årene som kommer. Jeg bør antagelig gå mer på skole, kanskje høgskolen på Blæstad eller Ås.
– Du ser kanskje for deg en trygg framtid som offentlig ansatt landbruksbyråkrat, for eksempel på landbrukskontoret?
– Nei og atter nei, drømmen er å bli traktorselger, protesterer strandingen heftig. Han ler, men det virker likevel som om han mener alvor. Datamaskiner og kontorvifter durer neppe høyt nok for en som er vant til traktorer på mange tonn.
– Hva tror du om framtida for landbruket?
– Mat går aldri av moten, men den voldsomme kostnadsøkningen i næringa skremmer meg. Det kan bli umulig å overta hvis man ikke får garden gratis. Lånerenta går til himmels, samtidig som byggekostnader og prisene på maskiner og redskap øker. Gjelda kan fort bli uhåndterlig. Driftskostnader som diesel, strøm og handelsgjødsel øker også. I tillegg skal alt reguleres og dokumenteres i minste detalj. Det ser ikke så veldig lyst ut for tida. Konklusjonen er at pr. dags dato er jeg skeptisk til en framtid i landbruket, innrømmer han.
Levende bygder
Amund Karlstad er engasjert og vil kjempe for levende bygder. Han er ikke alene. På 1980-90-tallet var Biri BU blant de største i landet, hvis ikke det største. Biri BU skal ha hatt 2-300 medlemmer i glanstida. Men alt går i bølger, og så begynte medlemstallet å falle.
– For tre-fire år siden var de bare 20 personer igjen. Siden den gang har medlemsmassen økt, slik at Biri BU i dag har rundt 90 medlemmer. Aktiviteten har vært stor det siste halvåret.
Dette bekrefter Biri BUs nestleder Marthe Hegge, tevlingsleder Gina Marte Kalrasten og lagets informasjonssjef Hanna Mehlum.
Flesteparten av medlemmene er mellom 16 og 25 år. Vi kan røpe at Biri BU har ambisjoner om å bli valgt til «Årets lokallag 2023». Ikke dårlig for et lag som så sent som for tre-fire år siden var i ferd med å gå i dvale.