– Jeg fikk rett og slett lyst til å kaste inn håndkleet og legge ned firmaet da jeg fikk 60.000 kroner i bot av Arbeidstilsynet. Det forteller Oddbjørn Holte som er daglig leder i det lille firmaet Holte Bygg AS med tre ansatte.
I 40 år har han jobbet som selvstendig næringsdrivende, og siden 2006 har firmaet hans i Olavs gate vært et aksjeselskap. Oddbjørn Holte er blitt 60 år gammel, og forteller at boten fra Arbeidstilsynet for brudd på regelverk føltes utrolig strengt for et lite firma.
– En advarsel mer riktig
– Jeg har snakket med folk i politiet, og jammen skal en gjøre mye galt for å få en bot på 60.000 kroner. Det virker som om det er litt for lett for Arbeidstilsynet å skrive ut bøter, en advarsel kunne ha vært mer riktig, sier Holte.
Hans to arbeidskolleger ble lei seg da de hørte at han vurderte å gi seg, og blant annet av hensyn til dem valgte han å betale boten og se framover.
To forhold
Arbeidstilsynet har lagt til grunn to forhold for sin reaksjon. For det første hadde Holte og hans kollega et HMS-kort som hadde gått ut på dato, og lærlingen var uten kort. For det andre manglet det et vernedeksel over to sager som Holte Bygg brukte. Dekslene som opprinnelig fulgte med sagene ble forbudt i 2010, og det var mulig å kjøpe nye deksler som passet til sagene, påpeker Arbeidstilsynet.
– Det er i denne saken snakk om flere alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven, som arbeidsgiver kan bebreides for. Vi legger til grunn at alle bruddene enkelt kunne vært forhindret. Skadepotensialet knyttet til manglende sikring av sag trekker i retning av et høyt gebyr, skriver Mette Bakkerud Lundeland i Arbeidstilsynet.
Hun viser til at gebyr for manglende vern på arbeidsutstyr i de fleste tilfeller ligger mellom 50.000 og 150.000 kroner.
Skjerpende
– Hvem skulle ha tipset meg om at dekslene som fulgte med sagene ikke var lovlig lenger? Jeg er opptatt av å følge lover og regler, og innrømmer at gebyret virker skjerpende. Jeg synes imidlertid summen er urimelig stor, vi kunne faktisk kjøpt to sager for den summen, sier Holte og legger til:
– Vi er stort sett alene på jobb, og HMS-kort er vel først og fremt ment for større firmaer og arbeidsplasser. I større firmaer har de egne folk som tar seg av HMS, og da er HMS-kort mer relevant i forhold til identifikasjon på anleggsplasser.
Oddbjørn Holte og hans firma har vært flinke og gjort en samfunnsoppgave ved å ta inn lærlinger i 16 år. Foruten han sjøl, består arbeidsstokken i dag av en tidligere lærling og en lærling.