– Jeg vet hvor vanskelig det er å være asylsøker, fordi jeg selv har vært det. Det er vanskelig med språk, og de fleste kommer alene inn til Norge. Dette ville jeg gjøre noe med, sier Tadalla Weriku Birmadji, daglig leder i Aktivt Liv For Innvandrere i Norge (ALFIN).
For to år siden hadde Birmadji en ide om å starte en frivillig virksomhet med formål å øke innvandreres deltakelse i meningsfulle aktiviteter i hverdagen. Han tok ideen videre til kollegaene sine fra tilrettelagte tjenester i Gjøvik, Cleophas Sebazungu, Lisalee Stevens og Knut Godal.
– Det er mye som begrenser seg selv om man har fått oppholdstillatelse. Man har ikke noe nettverk eller noen til å hjelpe seg. Jeg begynte å undersøke og jobbe for å gjøre livet lettere og bedre for innvandrer og asylsøkere, sier daglig leder.
Nytt prosjekt
I juni 2020 ble ALFIN startet opp i Gjøvik. De begynte smått, men har de utviklet seg kraftig. ALFIN har blitt bygget opp fra grunnen, og startet med seks medlemmer.
– Det hele var Tadallas ide, men vi ville gjerne være med da vi fikk høre om tankene hans, sier sekretær Lisalee Stevens.
– Jeg var frivillig på Bondelia mottak før det ble nedlagt. Så jeg har mye erfaring derfra, og ville gjerne fortsette å hjelpe andre innvandrere og asylsøkere, forteller Godal, som er økonomiansvarlig i ALFIN.
– Under årsmøtet 2. april ble Cleophas Sebazungu valgt til styreleder. Jeg er både daglig leder og nestleder. Ansvar og roller er fordelt mellom oss som sitter i styret, sier Birmadji.
God utvikling
– Nå er vi akkurat i gang med et samarbeid med Toten mottak, fordi vi har fått midler til å inkludere Toten. Vi har akkurat starta samarbeidet, og vi jobber med å sette i gang aktiviteter, spesielt for ungdom, sier Birmadji.
Nå er virksomheten oppe i 35 medlemmer, og har allerede for året 2022 fått 190.000 kroner til ALFIN besøk og aktiviteter-prosjektet. Midlene er fra Utlendingsdirektoratet, og skal tilkomme barn og unge. Fra integrerings- og mangfoldsdirektoratet har de fått 64.000 kroner til årets prosjekter.
– Vi har fått mye støtte og midler i år. Vi leverte godt fra i fjor, men vi har også søkt veldig grundig denne gangen. Fortsatt er vi ikke helt der vi ønsker, men vi er utrolig glade for det vi har fått, sier daglig leder.
Flere prosjekter
ALFIN har flere forskjellige prosjekter som har som formål å veilede, støtte og hjelpe innvandrere i daglige gjøremål. De skaper også sosiale arenaer hvor både innvandrere og nordmenn kan møtes.
– Vi har blant annet begynt å tilby hjelp med kjøreopplæring. Det er flere som har fått førerkort fordi vi har hjulpet dem, forteller Birmadji.
En dag i uken har ALFIN organisert leksehjelp med Gjøvik videregående skole, ved linja International Baccalaureate. Elevene melder seg på og kommer for å få hjelp eller for å hjelpe andre.
Noen av de nåværende prosjektene for ALFIN er «ALFIN hjelp», hvor fokuset er å hjelpe medlemmer å skaffe livsviktig kunnskap og ferdigheter for å mestre hverdagen sin. «ALFIN besøk», besøke asylmottak og fremme asylsøkeres deltakelse i sosiale aktiviteter. «ALFIN Aktive eldre», skal fremme deltakelse av eldre beboere med innvandrerbakgrunn i meningsfulle aktiviteter, og dermed fremme deres helse. De har også ALFIN kulturell kveld, med fokus på å fremme integrering og fellesskap.
For alle
– Vi har litt mangel på frivillige, så hvis noen ønsker å bli frivillig er de hjertelige velkomne til det. Hos ALFIN kan også de som er frivillige få hjelp hvis de trenger det, sier Birmadji.
– Alle prosjektene, aktivitetene og samlingene er for alle. Uansett hva slags prosjekt vi har og hvor du kommer fra. Alle som får hjelp har også noe å bidra med selv. Men for å være med, må man melde seg på. For de som vil vite mer, har vi også infomøter, sier daglig leder.