Tre år gamle Olivier Zerebiec sprudlet av glede da han sammen med sine polske landsmenn sang og danset under feiringen av den polske nasjonaldagen, som er 11. november. 50 elever på den polske skolen i Gjøvik og deres foreldre feiret for første gang nasjonaldagen sammen.
Polakkene er nå den største minoritetsgruppen i Norge og cirka tusen av dem er bosatt i Innlandet. Når polakkene i august startet opp den andre polske skolen i Norge, ble Vindingstad skole og Gjøvik et godt valg. Den første polske skolen i Norge ble etablert på Hønefoss.
Snakker polsk og norsk
– De fleste barna snakker polsk i tillegg til norsk. På skolen leker vi og snakker polsk sammen. Ett av målene er å lære barna polske tradisjoner, og derfor feirer vi nasjonaldag i dag. For alle elevene er det naturlig å snakke polsk når vi møtes her, forteller Natalia Polys.
Hennes tre år gamle datter snakker polsk og norsk med den største selvfølge.
Elevene møtes på Vindingstad skole annen hver lørdag. Den polske ambassaden og Gjøviks ordfører var på plass da skolen startet opp i høst. Foreldrene baker kaker og koker kaffe hver skoledag, slik at skolen også blir et sosialt samlingssted for de voksne.
Selvstendig i 1918
Polen har feiret sin nasjonaldag som selvstendig land siden 1918. På Maihaugen er det laget en utstilling om polakkenes immigrasjon til Norge de siste 200 årene. Utstillingen som er på norsk og polsk ble vist på skolen da Gjøviks Blad avla elevene et besøk.
I utstillingen fortelles det også om at polakkene kjempet mot tyskerne på ulike slagmarker under andre verdenskrig. Ett av de mest berømte slagene i de polske styrkenes historie, er slaget ved Narvik mellom 9. april og 8. juni i 1940.
– Vi har også noen oppgaver til elevene, og alle får premie når de har gjort oppgavene. Ett av våre mål er at barna også skal kunne skrive polsk, forteller Polys og legger til:
– Til neste år vil vi kanskje starte opp en klasse for barn som ikke kan polsk i det hele tatt. Da blir målet å lære dem det grunnleggende fra starten av.
Fra hele Innlandet
Den polske skolen på Gjøvik samarbeider med byen Krasnystaw i Polen. I tillegg er det planer om å få til et samarbeide med polske skoler på Malta og i Hellas.
Elevene er delt inn fire grupper: tre- og fireåringer, fem- og seksåringer, sju- og åtteåringer og den eldste gruppen er fra ni til 12 år. Hver gruppe har en egen lærer, og rektor er Magdalene Mirronow som er bosatt på Lena i Østre Toten.
– Vi har elever fra Gjøvik, Vestre Toten, Østre Toten, Hamar, Ringsaker og Lillehammer. Vi har også elever fra Tretten og Brandbu, forteller Polys. Hun er sjøl bosatt på Brandbu, men jobber i helsevesenet på Gjøvik.
– Vi samarbeider med Gjøvik kommune og ordfører Torvild Sveen, og er veldig takknemlig til rektor Kristin Skibenes for at vi får låne Vindingstad skole, sier Polys.