Odd Magne Lundby (73) tok de siste fire årene han var yrkesaktiv en master i gerontologi; læren om aldring, for å være mer forberedt på å bli pensjonist. Nå har Gjøvik kommune startet et holdningsskapende arbeid, for å få flere seniorer til å planlegge pensjonisttilværelsen slik at de kan bo lenger hjemme.
– Forventningene er ikke så store til eldre mennesker, og eldre mennesker er med på å forsterke det sjøl. Du bruker det når du trenger det, dette er du for gammel til, eller dette kan du ikke være med på. I stedet for å protestere sier folk, ja det er riktig det, sier Lundby som ble pensjonist i 2015.
– Jeg liker å framsnakke det å være pensjonist, for det har jeg all grunn til.
Gjøviks Blad møter ekteparet Linda Anne og Odd Magne Lundby i deres store hage i nordbyen sammen med Karen Aamodt Stampen. Sistnevnte er prosjektleder i Gjøvik kommune for «Senior i Gjøvik» som skal få eldre i kommunen til å endre holdninger om det å bli senior/pensjonist.
– Ville være forberedt
– Jeg tok master i gerontologi, fordi jeg ville være mer forberedt på alderdommen. Jeg fikk klapp på skulderen fordi jeg var over 60 år og tok master, ikke fordi jeg tok master, sier Lundby. De fire siste årene av yrkes karrieren reduserte han stillingen til 50 prosent, og da fikk han tid til et deltidsstudie i tillegg.
– Hva var motivasjonen din for å ta den utdanningen?
– Folk møter så uforberedt til så mye, å bli foreldre for eksempel. Å bli pensjonist er det heller ikke mange som forbereder deg på, så da det dalte inn en invitasjon om et deltidsstudie på Høgskolen, tente det en gnist. Å finne ut hva som skjer med deg når du blir eldre, var veldig interessant.
Robotklipper
En robot har nylig blitt en del av familien Lundby. Gressklipperen som er blitt døpt Willy Nilly, som betyr uberegnelig, går på kryss og tvers i hagen og gjør sitt til at ekteparet har mer tid til andre ting.
– Jeg har brukt klippingen som trening, men nå kan vi i stedet klippe gresset hos sønnen vår. Folk har alt, så vi synes det er fint å gi bursdagsgaver i form av tjenester som for eksempel gressklipping, sier Linda Anne Lundby. Den blomstrende hagen, hvor biene surrer, forteller sitt tydelig språk om en kvinne som stortrives i hagen.
For fem år siden anskaffet hun seg tre bikuber som er et synlig bevis på en offensiv, oppegående og lærevillig pensjonist.
Bo på ett plan?
Folk må tilrettelegge slik at de har en hensiktsmessig bolig hvor de kan bo lenger, er ett av budskapene fra Karen Aamodt Stampen. Ekteparet Lundby har tenkt gjennom problemstillingen:
– Vår bolig er på halvannen etasje, men teoretisk kan vi bo på ett plan, forteller ekteparet. Odd Magne legger til:
– I år må vi vaske og male huset, da er det viktig å begrense det litt og dele opp jobben. På den måten blir det mer overkommelig.
Møteplasser
Tennis er og har vært trening og en sosial møteplass for ekteparet Lundby. Sammen med tennis-venner har de blant annet vært i Nice og Stockholm og sittet ringside under turneringer. – Vi var en gruppe som startet å trene tennis sammen. I starten etter treningen avsluttet vi med å spise suppe sammen, og det sosiale var like viktig som treningen, forteller ekteparet. Linda Anne legger til:
– To ganger på tennistreningen har vi hatt opplæring i førstehjelp. Det har vært veldig nyttig å lære.
Odd Magne er med i Rotary som har møte hver tirsdag. Å delta på frivillighet og treffe venner er viktig for seniorer når fellesskapet på jobb blir borte.