I år er det 10-årsjubileum for Hunnselva andeløp. Små, gule ender har fulgt strømmen og gitt en million kroner til lokale, gode formål.
Entusiasmen hos arrangøren Lions Club Gjøvik har ikke blitt noe mindre siden starten, for tiltaket er populært. Det er enkelt å selge de 1.200 loddene, og det er heller ikke vanskelig å få med sponsorer på laget.
– Dette er en givende dugnad, selv om det er mye jobb, sier Odd Tveit, Tom Wasenden og Ståle Skarkerud fra arrangøren. Ideen kom opprinnelig fra Sverige.
Ekstrapremie
Nå skal endene møtes igjen. Lørdag får vi se hvilken and som har fåttt best treningsgrunnlag siden sist og tar seg raskest til mål ved munningen av Hunnselva. I anledning jubileet er førstepremien hevet til 30.000 kroner, med totalt 52.000 kroner i premiepotten. I skrivende stund er det ikke ender å oppdrive, det var faktisk helt utsolgt for noen dager siden.
– Vi møter stor velvilje alle steder, forteller de tre. 19 sponsorer bidrar til premiesummen, i tillegg er det mange gavepremier fra lokale forretninger. Som før kan barna dekorere sin egen and, i fjor var det 400 barn som benyttet muligheten.
Det er lagt opp til en festdag i byen, og samarbeidspartnerne Vardal og Fredheim skolekorps vil sørge for godlyd i sentrumsområdet. Også Byen Vår Gjøvik og CC Gjøvik er inne i samarbeidet.
Mye dugnadsjobb
Kanskje høres det enkelt ut å dumpe 1.200 plastender fra brua ved Hunton og vente på at de ankommer målstreken. Lions-representantene røper at det er mye jobb. Rundt 40 personer er involvert for å få det til.
– Vi har blant annet mye å passe på når det gjelder sikkerhet og trafikkavvikling, sier Ståle Skarkerud. For ikke å glemme byens største badeand, som er maskot. Den tar det halvannen time å blåse opp, og like lang tid å tømme for luft.
– En gang var det faktisk noen som skjøt på den, så den måtte repareres, forteller Odd Tveit. Heldigvis er det sjelden med andejakt på denne måten.
– Klarer alle endene å fullføre turen?
– Strømforholdene kan variere, så det er nok ikke alle som kommer i mål, forteller trioen.
Likevel er det god kontroll. Mellom to og 13 ender gjemmer seg vanligvis så godt at de ikke blir funnet igjen umiddelbart.
– Vi får telefoner i etterkant, når noen plutselig har sett ei forvirret and noen dager etterpå. Da reiser vi ut og henter dem inn igjen, forsikrer Tom Wasenden. Rundt 22 minutter tar det vanligvis for vinneranda komme seg ned elva.
Mange formål
Etter 10 år er det mange som har hatt glede av overskuddet. Den nye skiheisen i Hovdebakken har fått penger, Lions har støttet etableringen av Fontehuset og oppussing av Skistua. Skolekorpsene har jevnlig fått penger, det samme har Vind IL og Gjøvik svømmeklubb. I tillegg er det mange andre gode formål som er blitt støttet takket være de små gule elvepadlerne, blant annet flere av omsorgssentrene.
– Og pågangsmotet for framtidige andeløp er på plass?
– Vi skal drive på, men hadde gjerne sett at flere slutter seg til oss. Vi trenger yngre krefter, mener Lions-trekløveret.