Den enorme prisstigningen på strøm rammer også kirkene. Kirkeverge Line Langseth Bakkum i Gjøvik vil foreslå for de folkevalgte medlemmene i det kirkelige fellesrådet å senke temperaturen to til fire grader.
Årsregnskapet for 2021 viste strømutgifter for Gjøvik kirkelige fellesråd som var nesten en halv million kroner høyere enn året før. Å varme opp de åtte kirkene og to kapellene som fellesrådet har ansvaret for, har blitt en mer og mer kostnadskrevende øvelse.
Kirkevergen vet at også små tiltak hjelper og vil derfor foreslå å senke temperaturen i kirkebyggene.
Mer isolering av kirker
Saken om strømutgifter står på dagsordenen når fellesrådet møtes torsdag 20. oktober. Fellesrådet ble senest på møtet i august orientert om de økte strømutgiftene. De kom da med flere bemerkninger om hva som kan gjøres, men det er tiltak som vil være til hjelp på lengre sikt.
– Rådet ønsker at det utredes tiltak som solcelle, mer isolering av kirker, mer funksjonell oppvarming av de som sitter i kirka og mer samordning av gudstjenester spesielt i den kaldeste perioden, står det i møteprotokollen fra møtet 25. august.
– Selv om vi har gått ned på forbruk, har utgiftene våre økt på grunn av høyere pris. Vi har sett på strømutgiftene i alle byggene våre, og hvorfor Seegård kirke har økt mest, med 200 prosent, har jeg ingen god forklaring på, sier kirkeverge Langseth Bakkum. Hun regner det som sannsynlig at kirkevergen får i oppgave å vurdere og gjennomføre strømsparingstiltakene.
To kirker i Snertingdal
Seegård kirke i Snertingdal sto ferdig i 1997 etter at den gamle kirken brant. I Snertingdal er det to kirker, og fellesrådet må vurdere om de for eksempel kan stenge ned ett eller flere kirkebygg for en kortere periode ved å samordne gudstjenester.
– Vi kan ikke bare ta hensyn til strømutgifter når vi skal vurdere de forskjellige tiltakene. Kirkene er også et viktig samlingspunkt i vanskelige tider, det har biskop Fiske minnet oss om i et brev, sier kirkevergen.
I forbindelse med Statsbudsjettet gikk barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) ut med en pressemelding om at det vil bli gitt 30 millioner kroner slik at kirkene ikke må slukke lysene i advent- og julehøytiden. Pengesummen skal fordeles på 1034 kirker i sør-Norge, og da blir det cirka 30.000 kroner på hver.
Beiset tårnet
Selv om det må spares, er det gjort en del for kirkene i det siste. Tårnet på Seegård kirke har blitt beiset i sommer. I tillegg er det lagt opp nye beslag på skiferen på toppen. I det samme momentet ble to taklekkasjer ordnet på kirka.
– Vi har også forbedret lyden i Seegård og Engehaugen kirke, forteller kirkevergen. Hun kan også opplyse at alle kirkene har internettdekning, noe som har blitt en nødvendighet i dagens samfunn.
– Vi har også gravd, drenert og bygd ny mur ved Braastad kirke, sier Langseth Bakkum. I tillegg har kirketårnet til Engehaugen kirke blitt renovert i år og taket på Hunn kapell har fått ny skifer.
Nykirke i Snertingdal har blitt bygd om slik at de har fått toalett som er i tråd med reglene om universell utforming. I den forbindelse ble det også utført malerarbeid, borret etter vann og lagt en ny septikktank.
Gjøvik kirke har fått ny belysning med LED-lys som bruker mindre strøm. Kirkevergen roser det gode samarbeidet det kirkelige fellesrådet har med Gjøvik kommune.
Fellesrådet
Fellesrådet består i inneværende periode av: Dag Landmark, Gjøvik (leder) , Sigrid Amlie Kokslien, Snertingdal, Per Kristian Bjørklund, politisk oppnevnt, Marianne Nordahl-Pedersen, Vardal, (nestleder) Anders Uthaug, Engehaugen, Jostein Skundberg, Biri, Solvor Sandmark, Hunn, Stein Ovesen, prost som er biskopens representant. Line Langseth Bakkum er saksforbereder og sekretær for rådet.