Allerede på et arbeidsmøte for ett år siden, mellom Nye Veier og kommunene Gjøvik og Ringsaker, orienterte sistnevnte kommune om Moelvs utvikling. I prosessen ved valg av trasé for nye Mjøsbrua, har det blitt tydelig at Ringsaker ønsker traseen fra Møkkvika til Skulhusodden.
– Ringsaker kommune ga en nyttig orientering om pågående og nye planer for utvikling i Moelv og fikk samtidig formidlet viktige verdier og kvaliteter som Moelv har, står det i referatet fra arbeidsmøtet 17. november 2021.
I et nytt arbeidsmøte den 3. februar i år kom det på nytt fram at Ringsaker foretrekker det sørligste av de to alternativene som nå legges fram:
– Ringsaker kommune påpekte viktigheten av å legge til rette for byutvikling i Moelv, og Gjøvik kommune påpekte behovet for tilrettelegging for kollektivtrafikk, samt næringsutvikling i Biri.
Vil optimalisere de to forslagene
Da Nye Veier i forrige uke inviterte biringene til et orienteringsmøte på Honne kurs- og konferansesenter, var det Jørgen Erik Galtestad , styreleder i Smedmoen – Unset grunneierlag, som stilte spørsmålene mange biringer ønsket svar på:
– Hvorfor legger dere ikke bort det sørlige alternativet, når det nordlige alternativet er bedre og billigere? Og når og hvordan skal dere velge det ene alternativet framfor det andre?
Harald Monsen i Nye Veier Innlandet fortalte at på grunn av innspill fra kommunen på den andre siden kunne de ikke legge bort det sørlige alternativet.
– Men vi har to traseer som er realiserbare, sa Monsen og fortalte at grunnen mellom Møkkavika er en del grunnere enn alternativet lengre sør i forrige runde. Ved Møkkvika vil det holde å bruke pæler som er 1,4 meter brede, noe som gjør det mer håndterbart.
Enklere
Alternativet rett sør for dagens bru ble omtalt som det enkleste , men det er utfordringer med tanke på Moelv og planene for byutvikling.
– Det er forskjellige muligheter og utfordringer med begge alternativene. Vi jobber med å optimalisere begge alternativene, og derfor er det viktig at dere kommer med innspill, sa Monsen. Frist for innspill er 19. november.
– Jeg tror begge alternativene blir lagt fram med konsekvensutvikling, men dette vil skje i samråd med kommunene, sa Monsen. Han kunne fortelle at Cowi jobber doble skift fram til isen legger seg på Mjøsa for å registrere data om grunnforholdene.
Nytt vannbehandlingsanlegg
Gjøvik kommune har planer om å bygge nytt vannbehandlingsanlegg på Biri. Anlegget skal også kunne betjene Gjøvik. I prosessen har man undersøkt muligheten for samarbeid med Ringsaker og Lillehammer kommune, uten å lykkes.
– Vi har sett for oss vanninntak nord for travbanen, og et vannbehandlingsanlegg vil sannsynligvis bli bygd i nærheten av trykkeriet, sa vann- og avløpssjef Asbjørn Tufto i Gjøvik kommune.
Kommunen har tatt initiativ til at Cowi skal utarbeide reguleringsplan for vannverket. Det er også Cowi som har den samme jobben for Nye Veier. Asbjørn Tufto håpet at det måtte bli et godt samarbeid, og det fikk han positiv tilbakemelding om fra Nye Veier.