En drøm er i ferd med å gå i oppfyllelse for Tone Johansen. Mandag 17. oktober begynner hun å jobbe på Kafe Kroken i Mustad Næringspark. – Jeg har ikke hatt en betalt jobb på 30 år, sier Tone som gleder seg enormt.
– Det er helt utrolig at jeg har kommet dit jeg er i dag når jeg ser tilbake på livet mitt. Før hadde jeg ikke noe lyst til å leve og så bare ett og ett år framover, forteller Tone som deler sin historie for å gi andre håp.
I psykiatrien siden hun var 18
Fontenehuset i Gjøvik åpnet sine dører for cirka fire og ett halvt år siden, og det sammen med kognitiv behandling på sykehuset skulle bli vendepunktet for Tone.
I forrige uke arrangerte Fontenehuset åpent hus for første gang, og cirka 50 personer la turen innom det gule huset vis a vis CC. Der møtte de besøkende blant annet Tone som sprudlende fortalte sin historie.
53-åringen fra Gjøvik har vært i psykiatrien siden hun var 18 år og ble ufør i begynnelse av 20-årene. Livet har vært en berg og dalbane-reise med manglende sjøltillit, selvmordsforsøk og innleggelser på sykehus. Men på Fontenehuset har hun i trygge omgivelser bygd opp sjøltilliten, steg for steg.
– Har lyst på livet
– Jeg har lært meg data, og jeg har fått prøvd meg på forskjellige ting på huset som vi drifter. Det har gitt meg mestringsfølelse og nå synes jeg det er moro å få utfordringer, sier 53-åringen, som stiller opp på foredrag og omvisninger.
– Nå har jeg lyst på livet, og lyst til å oppleve ting. Det er nesten for godt til å være sant, sier Tone og stråler av lykke.
Tone er historisk
Gjøviks Blad fikk være med Tone på besøk på hennes fremtidige arbeidsplass. Overgangsarbeid står det i kontrakten, og det betyr en arbeidstid på tre timer, tre dager i uka. Kontrakten har en varighet på ni måneder. Tone Johansen er historisk på flere måter, fordi hun er den første fra Fontenehuset Gjøvik som signerer en slik kontrakt.
– Vi synes det er moro og viktig å være med på dette. Jeg vet at det er dyktige folk på Fontenehuset, og da er det viktig at vi kan bidra litt slik at vi får flere folk ut i arbeidslivet, sier Arve Sørbo og legger til:
– Tone, du må ikke være redd for å spørre om ting.
Samfunnsansvar
– At arbeidsgivere gir våre medlemmer mulighet til overgangsarbeid, er å ta samfunnsansvar. Overgangsarbeid som lyses ut internt blant våre medlemmer på Fontenehuset, er en stilling i 10 til 40 prosent over en periode på ni måneder, sier Kirsti Østhagen som er daglig leder på Fontenehuset. Hun håper flere arbeidsgivere vil gjøre som Arve Sørbo å legge til rette for at flere som har hull i CV-en kan komme ut i arbeidslivet.
Åpnet i 2018
Fontenehuset åpnet sine dører på Gjøvik 1. februar 2018 og har fem fast ansatte. Visjonen er at medlemmene skal oppleve fellesskap, etablere utviklingsfremmende relasjoner og få større tro på fremtiden.
25 medlemmer har siden etableringen på Gjøvik kommet ut i jobb, og fem medlemmer har gjennopptatt/fullført studier.
Overgangsarbeid (OA) er fontenehusenes unike verktøy for medlemmer som vil prøve seg i arbeidslivet. OA er 6 til 9 måneders tarifflønnet deltidsarbeid. Arbeidstilbudet er fremforhandlet av arbeidsgiver og fontenehuset. Jobben er enkel med oppgaver de fleste kan løse. Fontenehuset står for rekruttering og opplæring, og for tett oppfølging både av ansatte og arbeidsgivere på arbeidsplassen. Fontenehuset stiller også med vikar når det trengs.
Per 1. september i år hadde Fontenehuset Gjøvik 96 medlemmer som fordeler seg slik på kommunene i regionen: 66 personer fra Gjøvik, 12 fra Vestre Toten, sju fra Østre Toten, fem fra Nordre og Søndre Land og seks fra andre kommuner.