Det blir ikke noe mer offentlig flagging på Haugtun omsorgssenter. Flaggstanga er tatt ned. Årsak: Helse og omsorg har verken ansatte eller penger til å gjøre det. Det blir ingen flaggheising på 17. mai.
– Det har vært en lang diskusjon rundt flaggheising på offentlige flaggdager, fordi det er en del regler rundt det med flagging. Vi har brukt litt tid på dette. Har vi flaggstenger, er vi pliktige til å flagge på offentlige flaggdager, sier Mette Hafstad, leder for sykehjemstjenestene i helse og omsorg.
Pålagt ekstraoppgave
Hun har vært i dialog med pleiepersonalet på Haugtun omsorgssenter som har hatt i oppgave å heise flagget, blant annet på 17. mai.– Det er ikke noe stort problem på heise flagget på 1. mai og 17. mai, men det er de andre offentlige flaggdagene som byr på et problem med lite bemanning. Pleiepersonalet har opplevd dette som en utfordring, ved å ha dette som en pålagt ekstraoppgave. Det er også en betydelig kostnad i løpet av et år hvis vi skal få andre til å gjøre det, forklarer Hafstad.
Hafstad har registrert at det er lettere å få til dette på bygda. I tillegg er det av større betydning med flagging her fordi det ikke er flust med andre offentlige bygg. I sentrum er det mange andre bygg i nærheten som rådhuset og Gjøvik skole.
Annet engasjement
– Det er et helt annet engasjement på Biri og Snertingdal enn i sentrum, erfarer Hafstad.
Hun vet at det er satt opp flaggstang på det nye omsorgssenteret på Biri.
– Vi har fått tilbakemeldinger fra Biri at der vil det ikke bli noe problem. Hadde vi spurt, hadde noen frivillige organisasjoner sikkert hjulpet oss med flaggheising på Biri, vet Hafstad
Snertingdal omsorgssenter flagger også på 17. mai.
– I Snertingdal er det de ansatte som i stor grad heiser flagget. Og det er mange ildsjeler i bygda, sier Hafstad.
Men leder for sykehjemstjenestene lover masse flagg på Haugtun 17. mai.
– Vi har masse balkonger og masse balkongflagg. Det skal se fint ut på 17. mai, sier Hafstad.
Ulik praksis
På skolene i Gjøvik er det også ulik praksis. Noen skoler har flaggstang, andre ikke.
– Vi er i samme situasjon. Flaggheising er en utfordring. Vi har ikke egne vaktmestere på skolene lenger. Det løses på ulike måter på skolene våre. På helligdagene er skolene stengt. Det praktiseres litt forskjellig. Det varierer fra skole til skole hvordan flaggheising praktisk blir gjennomført, sier skolesjef Hilde Dahl Lønstad.
Eiendomssjef Morten Normann har det øverste ansvaret for flaggheisingen ved kommunale bygg.
– Dette med flaggheising er noe som dukker opp med jevne mellomrom. Det er Gjøvik kommune som har ansvaret, både virksomhetene og vi som huseier. Når det gjelder flagging, ligger det ute hos tjenestestedene, forteller Normann.
Eiendomsavdelingen hadde en runde for tre år siden. Da datt flaggstanga på Gjøvik skole ned. Eiendomssjefen vet også at noen steder er flaggheising enklere å få gjort.
– Det er lettere å få heist flagget på et omsorgssenter enn på en skole. På et omsorgssenter er det folk hele tida, sier Normann.Flaggstanga ved rådhuset er også tatt ned, men det er på grunn av gravearbeidene.
– På rådhuset har vi en spesialavtale. Her er det vi i eiendomsavdelingen som heiser flagget, opplyser eiendomssjefen.
Skal se på rutinene
Kommunen flagger også i gatene i sentrum og i Hunndalen. Disse flaggene er det teknisk drift som heiser opp.
– Flaggene i gatene er hovedflaggingen vår 17. mai. Men vi har fått flere som signaliserer at de ikke kan prioritere flagging opp mot andre oppgaver, opplyser Marit Lium Dahlborg, assisterende rådmann/kommunalsjef for administrasjon, forvaltning og teknisk drift.
Samtidig vet hun at dette med flagging er noe folk er opptatt av.
– Vi skal nå se på rutinene våre rundt flaggheising og se på om det er andre måter å løse det på, uten å bruke for store ressurser og uten overtid. I mange tilfeller blir det et prioriteringsspørsmål, sier Dahlborg.
Oppdatering: Etter at Gjøviks Blad onsdag skrev om flaggstanga som ble tatt ned, valgte Gjøvik kommune samme dag å sette opp igjen flaggstanga på Haugtun.