Innlandet fylkeskommune har vedtatt å støtte NTNU Gjøvik med 7,5 milioner kroner til et prosjekt som kan gi tremekanisk industri i Innlandet et løft. Det er anslått at prosjektet vil koste nesten fem ganger så mye.
Prosjektet er seksårig og støtten fra fylket gjelder i denne omgang for de første tre årene. Øvrig finansiering vil komme fra blant andre Norges forskningsråd og klyngebedrifter.
NTNU samarbeider med Norwegian Wood Cluster. Utgangspunkt er utfordringer ved å bygge stort i tre.
Et mål for NTNU er at prosjektet resulterer i en master i temaet. De ønsker også en studieretning i bærekraftig vareproduksjon innenfor masteren.
Kapasitetsløftet
– Det er en veldig spennende satsning. Vi må levere grønne løsninger som det internasjonale markedet etterspør, og vi må gå fra å være råvareleverandør til å drive ferdigforedling i Norge. Da er dette prosjektet midt i blinken, sa Truls Gihlemoen (FrP) da fylkesutvalget behandlet saken.
Tilskuddet fra fylkeskommunen gis imidlertid under forutsetning av at prosjektet også får bevilgning fra Norges forskningsråd.
Søknaden fra NTNU Gjøvik er knyttet til en utlysning fra forskningsrådet kalt Kapasitetsløftet. Rådet har lyst ut 240 millioner kroner til slike seksårige prosjekter. Formålet er at skolemiljøer skal bli mer relevante samarbeidspartnere for det regionale næringslivet.
Grønn overgang
Totalbudsjett for NTNU-prosjektet er 34,5 millioner kroner.
«Norsk industri må på relativt kort tid transformeres fra å være oljebasert til å bli grønn og bærekraftig. Innlandet har utviklet en biostrategi som underbygger Stortingets beslutning om reduksjon av CO2-utslipp i henhold til Paris-avtalen. I bioøkonomistrategien er det fastslått at Innlandet trenger å utvikle sin tremekaniske industri», heter det i sakspapirene for NTNUs søknad.
Gjennom klyngeprosjektet Norwegian Wood Cluster har industrien og NTNU allerede pekt på utviklingsoppgaver som må løses for å utvikle en trebasert industri i Innlandet som er ledende i Norden.