Neste år skal Bassengparken hentes frem fra glemselen. Med minst 1,3 millioner kroner til rådighet skal dette bli en omvei det er morsomt å ta.
Blant 38 søknader, og som en av sju prosjekter over hele landet, er det nå avgjort at Gjøvik kommune vil få minst én million kroner fra Tverga i prosjektet «En morsom omvei». Det er også klart at det er Bassengparken som skal bli den morsomme omveien.
– Tanken er ulike aktiviteter som er annerledes enn det vi har på Fastland og Jernbaneparken i dag. Det kan være aktiviteter med lav puls som krever fokus, presisjon eller samarbeid, sier prosjektleder Anders Lien. Han har bylabsleder Anne Marthe Dahl Zettervall, fritidskonsulent Siri Syvrud og parksjef Torgeir Haglund-Norli med seg i prosjektet.
Ønsket Bassengparken
I startfasen hadde kommunens folk Hovdetoppen som sin favorittkandidat å søke omvei-midler til. Etter at innbyggergrupper kom på banen med brukermedvirkning, endret alt seg. Det var tydelig at det var Bassengparken de måtte satse på.
– Den er veldig fin, men det er litt lite å gjøre, sier Emilie Strangstadstuen fra 8. trinn på Vardal ungdomsskole. Det er én av flere skoler som har fått si sitt. Studenter fra NTNU, folk med funksjonsnedsettelser, BUP og pensjonister er andre som har fått kommet til orde.
– Vi ønsker at Bassengparken skal være et koselig sted å være. Det må ikke være så mye å gjøre, men litt flere benker og steder å sitte hadde vært fint. Det kan gjerne være aktiviteter her som passer alle, slik at det kan være et sted hvor folk i alle aldre kan møtes. Slik som på Fastland og i Jernbaneparken er det jo flest unge som møtes, sier de fire representantene fra Vardal ungdomsskole. De synes det er fint at de får være med på å bestemme og at deres forslag blir lyttet til.
Konkret plan
Det har vært flere innspill så langt. Som nevnt, flere sittemuligheter, slik at det bare kan være et sted å bare slappe og være sammen med venner. Kanskje kunne det vært ei brygge som man kan trekke seg over vannet med, eller ei trampoline bygd ned i bakken. Boccia. Et mindre skateområde.
Ungdommenes tanker om at det kunne vært ei strand og en liten badeplass her, er noe Dahl Zettervall ikke vil at det skrus for høye forventninger til. Det er nok ikke det lille tjernet egnet for, og vil også kreve oppfølging med tanke på sikkerhet.
– Neste steg er at vi vil flytte Bylab til Bassengparken. Her vil brukergruppene bli involvert i detaljutformingen av ulike aktivitetssoner frem mot en ferdig plan som skal leveres Tverga i desember, sier Lien.
Inntil to millioner
Gjøvik kommune er nå sikret én million kroner, men det er mulighet til å få inntil to millioner til prosjektet.
– 1,99 millioner må vi klare da vel, sier bylabsleder Dahl Zettervall offensivt.
Pengestøtten stiller krav om egenfinansiering på 30 prosent. Dette ble politisk forankret gjennom vedtak i mars. Egenandelen vil bli fra 300.000 opp til 600.000 kroner, om det skulle bli full pott fra Tverga. Den foreløpige summen er altså 1,3 millioner til sammen.
– Bassengparken er en godt bevart hemmelighet. Det er en perle som gir oss friluftsfølelsen midt i byen, som vi nå kan gjøre mer tilgjengelig for alle. Gjøvik gjør mye innen organisert idrett, men det er også mange som ikke finner sin plass innen det organiserte. At vi benytter de flotte sentrumsnære områdene vi har, og hver mulighet til å kunne få flere ut i aktivitet uten å måtte reise langt, er viktig, sier politiker Kjersti Bjørnstad (Sp) Hun legger til at dette er noe hun opplever stor tverrpolitisk enighet om. Anders Lien skal orientere om prosjektet i utvalg for kultur- og teknisk torsdag.
– Vi har mål om realisering av prosjektet i løpet av 2022, sier Lien. «En morsom omvei» er et pilotprosjekt i regi av Tverga med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB til å utvikle en kreativ og inkluderende møteplass. Tverga er ressurssenteret for egenorganisert idrett og fysisk aktivitet i Norge.