Odd Ingar Toresen tok grep da han fant de tre gjenværende gravene som utgjør restene av Gjøvik krigskirkegård.
Odd Ingar Toresen er mannen som sammen med sin kone Tanja har jobbet frem opplysninger om de to sovjetiske soldatene Aleksandr Kalistratov og Ivan Aleksandrov som ligger begravet på Gjøvik kirkegård.
I den forbindelse ble de oppmerksom på gravene til tre norske soldater som ligger på den avskjermede delen som tidligere var Gjøviks offisielle krigskirkegård. Der så det ganske stusslig ut i vår. Toresen sendte like godt brev til Kulturdepartementet.
Skrev brev
– Minnesmerkene over de norske soldatene er mildt sagt i dårlig forfatning. I og med at de er helt like og har merket H7 og den teksten som det står på minnesmerket, tenker jeg at de har fått reist minnesmerket av det offisielle Norge, som en heder for deres innsats under krigen. I såfall hvem har ansvar for at disse minnesmerkene blir ivartatt, spurte Odd Ingar Toresen i brevet.
Lokalt ansvar
– Disse gravene og gravminnene forvaltes av den lokale gravplassmyndigheten, det vil si Gjøvik kirkelige fellesråd, og er slik jeg forstår det underlagt varig vern jf. gravplassforskriftens paragraf 27, svarte seniorrådgiver Haakon O. V. Vinje i departementets Krigsgravtjeneste i et brev til Toresen.
Vinje legger til at basert på bilder som Toresen har sendt, ser det ut for at steinene trenger opppussing.
– Gravminnene ble for øvrig i sin tid reist av staten, og er av samme type som brukes på de norske krigsgravene i utlandet. De er svært sjeldne i Norge, påpeker Vinje videre.
I løpet av sommeren er de tre gravene blitt vakker pyntet med frodige blomster. Odd Ingar Toresen tror det skyldes at Krigsgravtjenesten har trukket i trådene.
Tyskerne flyttet
Det skal også ha ligget tyske soldater her, men de er i følge Toresen flyttet til den tyske krigskirkegården i Oslo. I private graver i nærheten av kirkegården ligger det andre nordmenn som falt.
Disse ser ut til å være godt ivaretatt og stelt av pårørende og etterkommere.
Småbarnsfedre
Toresen forteller at i standardverket «Våre Falne» kan man lese om de tre som ligger på krigskirkegården. Alle var unge menn. Minst to av dem var ganske nygifte, og begge hadde små barn hjemme. Man må kunne anta at det var hjem deres tanker gikk da de kjente at livet ebbet ut og de forsto at livet var over. Fra «Våre Falne» sakser vi følgende om de tre, noe omarbeidet.
Menig Olsen
William Olsen fra Ringsaker, født 18. januar 1906. Gardsarbeider, gift i Veldre i 1938 med Olga Haugsveen, ett barn. Var med som vernepliktig under kampene. Holdt vakt ved Bråstad bru og falt der 21. april 1940.
Patruljemann Håkenstad
Henrik Håkenstad fra Norderhov, født 26. juni 1908. Drev leiekjøring med egen traktor og sagarbeid. Var med i en skipatrulje som ble omringet av tyskerne ved Haug kirke i Vardal.
Ble såret og lagt inn på Gjøvik sykehus. Døde 21. april 1940.
Sjåfør Marken
Lorang Andreas Marken, Østre Aker, født 28. september 1910. Gift på Elverum 1938. Ett barn. Fortsettelsesskole, røkterkurs, sjåførskole. Tjenestegjorde i 2. bilkompani.
Var med i kampene ved Haug kirke. Tatt til fange og sammen med andre fanger satt til å dra kanoner og ammunisjon oppover mot Gjøvik. Tatt til side og skutt sammen med fem andre fanger i Hunndalen 21. april 1940. Navnet Lorang Andreas Marken finner vi også igjen på minnestøtta ved Lindbakken i Hunndalen.
«Våre Falne» er elektronisk tilgjengelig for alle på Nasjonalbiliotekets nettsted nb.no for den som vil se bilder av de falne og lese mer om dem som ofret alt for Norges frihet og selvstendighet.