Han var ikke helt A4, journalist og fotograf Arne Rignes. Gjøvikmannen har nå fått ei fyldig bok om seg og sitt virke, ført i pennen av Thor Gotaas. I boka finnes det smakebiter fra de over 17.000 bildene som Rignes etterlot seg.
Dette er forfatterens bok nummer 41, rikt illustrert med bilder fra hverdagslivet i distriktet. Og det var nettopp bildeskatten som gjorde at Gotaas begynte å interesse seg for Rignes, journalist i Oppland Arbeiderblad og NRK.
– Bildene er helt spesielle, og det er så mange av dem, sier Gotaas. Han er en snartur på Gjøvik i forbindelse med bokutgivelsen, som skjer i samarbeid med Randsfjordmuseet og Østsinni- og Østsinniåsen historielag.
En bildeskatt
Den produktive forfatteren kommer over bildeskatten da han i 2016 og 2017 skrev bøker om Josef Elvebakken og brødrene Fjerdlingslien fra Nordre Land. Rignes tok bilder fra hverdagslivet, og ikke minst av hverdagssliterne.
Arne Rignes (1914-2003) var opprinnelig fra Oslo, og startet yrkeskarrieren som sjømann, selv om foreldrene ikke var så begeistret for det. Førstereisgutten kom hjem etter halvannet år, og etter hvert fikk han jobb i Norges geografiske oppmåling. Der fikk han yrkeserfaring med teknisk utstyr og fotografering, og begynte snart å selge bilder til ukeblader og tidsskrifter.
Tøyde grenser
Gotaas har i skriveprosessen blitt kjent med en mann som likte å eksperimentere, tøye grenser og gjøre ting fullt ut.
– Rignes var opptatt av helse og nakenlivet også, forteller Gotaas. Rignes var idrettsmann, og han kombinerte gjerne sine interesser. I boka finnes det bilder der han naken dyrker skisporten sammen med familie og venner, også de uten klær.
Arne Rignes traff sin tilkommende kone, Margit, i Oslo. Hun var opprinnelig fra Dokka. Under krigen flyttet ekteparet til Dokka, og Rignes begynte å livnære seg som fotograf og skribent, med forskjellige oppdragsgivere. I tillegg drev han med postordresalg av kondomer og pessarer.
Fikk fast jobb
Det hører med til historien at Arne Rignes egentlig het Arne Olsen, noe en nabo på Dokka også gjorde. Det ble fort kluss med postordrebestillingene, og det kunne være flaut med denne typen bestillinger. Arne skiftet derfor etternavn.
Historien om Rignes er lang, rik og velkrydret. Men på midten av 50-tallet fikk han fast jobb i Oppland Arbeiderblad, og familien flyttet til Gjøvik og kjøpte hus i Hunnsvegen. En stund var han bestyrer av avisas Lena-kontor, men dette var ingen morsom jobb. Totningene syntes ikke så godt om Oppland Arbeiderblad, og han møtte motbør. Ikke likte han å dekke kommunestyremøtene i timevis heller Fra 1960 var han tilbake i hovedredaksjonen på Gjøvik. Ved siden av jobbet han også for NRK, ettersom han tidlig fattet interesse for mulighetene fjernsynet ga. I NRK fikk han tilnavnet «Hjortefot», åpenbart ut fra at han var rask på alle måter.
Elsket livet
Rignes fortsatte i journalistyrket fram til pensjonsalder, men skrev også litt etter at han offisielt var pensjonist.
Når boka nå foreligger, viser den ikke minst at Rignes var en svært dyktig fotograf.
– Jeg møtte ham aldri, skriver Gotaas i boka, men takket være mange gode kilder har han klart å tegne et portrett av en mann som elsket livet og som prøvde å få mest mulig ut av dagen.