For fem år siden takket Ragnar Enger av etter 35 år i tjeneste for familiebedriften Engers Lefsebakeri. Nå er han på plass som sjølbedt læremester og eksklusiv eksperthjelp når Puls på Kirkeby utvider sortimentet med glutenfrie lomper.
– Mens vi produserte éi lompe i sekundet, blir dette kanskje mer ei i minuttet, smiler Ragnar Enger i trygg stil med stikka ved takka.
– Den var for tykk. Den var for tynn. Du trenger mer mel ellers blir den for bleik, instruerer han rolig for ansatte og frivillige på Puls. De skal nå lære den glutenfrie lompebakekunsten.
– Dette er skikkelig håndverk altså, sier daglig leder Marit Helene Olsen på Puls – Ditt værested.
Sluttet med glutenfritt
Engers lefsebakeri har tidligere satset på glutenfrie Gjøvik-lomper, først med én produksjonsdag i de ordinære lokalene, deretter i egne tilrettelagte lokaler for glutenfri produksjon.
– Problemet var at vi ikke fikk solgt det, så vi måtte betale mye for å bli kvitt alt som ble til overs, forteller Enger. Den industrielle glutenfrie satsinga som startet for fullt etter overtakelsen av Stange Lompe i 2009, ble derfor avsluttet etter fem år. Siden den gang har ikke glutenallergikere hatt et glutenfritt lompetilbud helt lokalt.
Som medlem av Gjøvik Rotaryklubb, som hvert år gjør en frivillig innsats ved julegryta, har Enger fått et varmt hjerte for Frelsesarmeen og Puls’ arbeid. Dette førte fram til at han nå tar dette private initiativet med å dele av sine 35 år med erfaring, slik at glutenallergikere igjen kan få tak i lokale lomper i Engers ånd.
Fem kilo potet i uka
– Er det samme oppskrift som ble brukt i produksjonen på Engers?
– Nei, vi har utviklet oppskrifta på nytt fra bunn, sier Enger. En ting har lompelæringene lært i prosessen.
– Her går det i måleenheten Ragnar-never og «fingerspitzgefühl, sier Olsen, som legger opp til et produksjonsnivå med utgangspunkt i fem kilo poteter, som vil kunne gi opp til 50 lompepakker med fem lomper i hver.
– Målet er å lage lompene så bra at ingen skjønner at det er glutenfritt, sier Enger.
Viktig med godt håndlag
– Hvordan er det å ha en slik læremester?
– Det er jo et privilegium. Dette er det ikke alle som kan si at de har gjort, sier Daniel Alvier, som jobber som kjøkkenassistent på Puls.
– Daniel tar ting fort og har et godt håndlag. Det er det viktigste av alt, berømmer Enger. Han har lompebakertalent. Alvier kommer selv fra Oslo har ikke det sterke forholdet til Gjøvik-lompa.
– Det jeg har skjønt at lomper og alt som er laget at potet er noe folk herfra veldig stolte av. Man, snakker ikke stygt om poteten her, smiler han.
Flere arbeidsplasser
Frelsesarmeens møteplass og kafétilbud har spesialisert seg på et helt glutenfritt kjøkken. I 2016 fikk serveringsstedet utmerkelsen «Årets glutenfrie bedrift». De produserer blant annet rundstykker og brød for bestilling, samt til bruk til husets gjester. Nå utvider de med glutenfrie lomper. Og kanskje blir det lefser til jul.
– Hvorfor gjøre dere dette, Marit?
– Dette gjør vi for både for å utvide utvalget vårt og kunne gi et tilbud til flere frivillige. Dette er noe det er stort behov for, sier den daglige lederen hos Puls. Den nye langbenken på kjøkkenet vil kunne gi arbeidsplass for fire lompebakere framover.
– Siden flere frivillige er her kort tid, med en time eller to for dagen, vil det bli jobb for flere enn fire hver gang, sier Olsen. Framover vil de prøve seg litt fram og satser på en produksjonsdag, med ferske lomper hver torsdag.