En vedfyrt utendørs steikovn er tatt i bruk ved samlingspunktet Kjensethuset i Snertingdal. Når den først er ordentlig gjennomvarm, kan den levere store mengder pizza på kort tid.
En utendørs vedfyrt steinovn ble innviet ved Kjensethuset ved Skonnordtjernet i Snertingdal nylig.
Fyrbøterne Lars Ligaarden og Magne Myrheim hadde vært i sving i flere timer da den første av 14 pizzaer endelig ble dyttet inn i ovnen ved sekstida om kvelden. Temperaturmåleren i ovnen viste 400 grader, noe som tilsa at en saftig pizza ble gjennomstekt på to-tre minutter.
Pizzainspektør Inger Karin Ø. Lønnum, deigkjevlemester Bodil Anita Engen og flere andre lokale med kulinarisk spisskompetanse fulgte prosessen med ørneblikk.
Mens dette pågikk sirklet skrubbsultne barn og ungdom rundt i nabolaget som korp i elgjakta. Alle som én ventet på klarsignal for å hogge nebbet i det duftende bakverket de var lovet.
– Vi prøver oss fram. Vegen blir til mens man går, og brent skorpe gir god sangstemme, filosoferte fyrbøterne mens de gransket den panisk boblende osten gjennom glugger i jerndøra.
Inger Karin Ø. Lønnum, som har allsidig erfaring med vedfyrt steikovn hjemme, grep inn og reddet den første pizzaen fra full karbonisering. Den første som våget å sette tennene i den rykende pizzaen var unge Aksel Pedersen Eng.
– Veldig, veldig god, erklærte Eng før han heiv seg på sykkelen og tråkket hjemover i full fart.
Ovn fra Portugal
Fyrbøterne fortalte at ovnen er importert fra Portugal og koster 20.000 kroner.
– Det er visst en smakssak om en raker ut glørne før en steiker, eller om en bare koster dem inn til kantene med messingbørsten og lar det stå til, mente karene som hadde studert bruksanvisningen.
Ovnen er betalt med penger fra Bufdir, som er byråkratisk-politisk stammespråk og betyr Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. Som formell søker på vegne av flere aktører fikk Snertingdal nærmiljøpark for to år siden midler fra Bufdir til prosjektet «Etter skoletid – et lavterskeltilbud for ungdommen».
Samarbeid i bygda
«Etter skoletid » er i Snertingdal tenkt å være et samarbeid mellom nærmiljøparken, frivillighetssentralen, skolen, FAU og lokale foreninger.
– Et viktig poeng er å lage et samlingspunkt på tvers av generasjoner, understreket Anne Toril Klette mens hun ventet på mer pizza.
Klette er en av pådriverne for utviklingen av det frivillige arbeidet i tilknytning til Kjensethuset og Snertingdal nærmiljøpark.
Mange muligheter
Etter hvert fikk pizzakomiteen godt grep om steikeprosessen, og vi tør garantere at unge og eldre i Snertingdal har mye godt i vente i tida som kommer. Ovnen kan bli brukt opptil et par ganger i uka inntil vinteren fester grep. Den skal også kunne brukes til langt mer enn pizza. Som for eksempel steiking av kjøtt og fisk på spidd, brødbakst og tørking av frukt og grønnsaker.
– Jeg har forsøkt tørking av tomater i en tilsvarende ovn som vi har hjemme, og smaken ble helt fantastisk, fortalte Inger Karin Ø. Lønnum.