55 år etter at Inger Lise Rypdal vant sin første sangkonkurranse på Gjøvik gård, 16 år gammel, har hun fortsatt et magisk grep om sitt publikum. Hun ble fredag introdusert som den evigunge popstjerna fra Skreia. Musikk-Norges svar på fotballspilleren Christiano Ronaldo, er vår påstand.
Vokalistene Ingvild Nagell-Dahl, Mads Sølsnes Gjetmundsen og Benedikte Narum Jenssen hadde levert «varene» i en time og satt publikum i party-humør da det var tid for kveldens gjesteartist: Inger Lise Rypdal.
Eventyret startet i 1966
Til tonene fra melodien, «These boots are made for walking» entret Inger Lise scenen og bergtok sitt publikum. Nevnte sang er den samme som hun gikk til topps med på Gjøvik gård i 1966, og som var startskuddet på en fantastisk karriere.
Mats Sølsnes Gjetmundsen, som er et lokalt stjerneskudd fra Eina, fikk æren av å synge «Romeo og Julie» sammen med Inger Lise.
«Romeo og Julie» var Inger Lise Andersens første slager og den gikk umiddelbart til topps på VG-lista. For Mats Sølsnes Gjetmundsen, som er en oppadgående stjerne, må det oppleves som en ære å få dele scenen med Inger Lise, popstjerna på 71 år som har hatt slagere Norge aldri vil glemme.
Ble forbudt i NRK
Slik som Fru Johnsen.
– Jeg vet ikke hvor lenge den dama holder ut, sa Inger Lise og fortsatte:
– Jeg fikk hele moralens Norge på nakken med den sangen. Sangen ble debattert på Stortinget, og NRK nektet å spille den. Lærere knuste singelen. Jeg vet ikke om moralen er noe bedre i dag, sa Inger Lise og fikk nok flere til å tenke på politikere og pendlerboliger.
Publikum klappet og klappet og noen reiste seg i begeistring etter å ha fått hørt «Fru Johnsen», sangen som i likhet med Inger Lise ikke går ut på dato. For det må sies at Skreias største popstjerne fortsatt både synger og har en sceneopptreden som ga tilhørerne bakoversveis.
– Under «Hver gang vi møtes» i fjor ble jeg overrasket med Kongens fortjenstmedalje av kulturminister Abid Raja. Når en får Kongens fortjenstmedalje, da er en gammel da, sa Inger Lise.
Hun ble hyllet med stående applaus da hun gikk av scenen fra et publikum som forstår hvor stor hun er.
En fuktig kveld
Trioen Nagell-Dahl, Sølsnes Gjetmundsen og Narum Jenssen serverte ti slagere, en for hvert år, under tiårsjubileet til Akevittfestivalen. Fremføringene var kjempebra, og stemningen var topp i teltet, noe som gjorde at alle glemte høstregnet som øste ned.
Men plutselig gikk en vannledning «amok» og ga publikum og et par fotografer en liten dusj. Nå skal det sies at arrangørene var kjappe med å få kontroll på vannledningen i teltet hvor publikum hygget seg og oppførte seg eksemplarisk.
Trond Nagell-Dahl var kapellmester og hadde med seg musikerne Jon Anders Narum (gitar), Lars Endrerud (bass), Håvar Gjestvang (trommer) og Morten Reppesgård (keyboard).
Det er liten tvil om at Gjøvik og Toten har artister og musikere i toppdivisjonen. Etter 15 måneder med korona er det godt for både publikum og artister å senke skuldrene. Slike hyggelige og minnerike kvelder må vi håpe det blir mange av framover.