Madshus er biringenes store stolthet, Kremmerodden er favorittstedet. I sentrum er det mye som kan bli bedre, men Biri Blomster får ros, spesielt av de unge.
I mars sendte Gjøvik kommune ut en SMS til rundt 4.000 biringer. Her ble de invitert til å svare på fire enkle spørsmål om bygda si: Hva er du stolt av? Hva er ditt favorittsted? Hva synes du ikke er bra? Hva mener du er det viktigste tiltaket for å gjøre Biri bedre? Mange biringer har nå talt.
– Vi har fått 850 svar noe som er helt fantastisk, sier næringspådriver Stine Røen i Gjøvik kommune.
Madshus og Kremmerodden
Den gode responsen gir noen helt tydelige svar på hva biringene setter pris på og hva de synes er mindre bra i bygda si.
– Når det kommer til hva biringene er aller mest stolt av er det ingen tvil. Madshus, sier Røen.
– De unge forteller at det er litt kult at vi har en slik arbeidsplass på Biri, da vet de at det går an å lykkes og at det er fin plass å kunne få jobb i bygda si, sier Biri bygdelabsleder Mari Cathrine Brostuen Hagen. Også idrettslaget, travbanen, Honne, og bygdas samhold og miljø lokker fram stoltheta.

Kremmerodden utpeker seg som favorittsted.
– Nærheten og tilgangen til Mjøsa er viktig for biringene, og også travbanen og båthavna trekkes fram som andre favoritter, sier Røen. Hun legger til at dette er nyttige innspill med tanke på plassering av krysningspunkter i forbindelse med E6-utbygginga. Honne og Brynstadberget scorer godt i høyden, i tillegg er det også en del som har hjemme som sitt favorittsted.
– Det vitner jo om at man trives godt der man bor, sier Røen.
Sentrum og ungdomstilbud
Sentrum er ikke biringene fornøyd med.
– Her ønskes både flere butikker, et penere og livligere sentrum, samt tiltak i form av flere møteplasser og benker, sier næringspådriver Røen.
Biri Blomster, som byr på langt mer enn navnet tilsier, får ros spesielt hos de unge.
– Vi er stolte av butikken vår. Hadde ikke Biri hatt denne butikken så hadde det vært lite å få tak i her. Vi opplever at Biri-folket er flinke og bevisste på å bruke oss, sier Laila Voldengen og legger til at de foruten blomster har både klær, garn og ulike gaveartikler.

Generelt er flere aktiviteter og møteplasser i sentrum for ungdom, noe som ønskes ikke bare fra ungdommene selv men alle aldersgrupper.
– Biringene er veldig stolte av Biri idrettslag og tilbudet der, så her er det snakk om et bedre tilbud for ungdom som ikke driver med idrett, sier næringspådriveren, som sammen med Brostuen Hagen erfarer at det ikke bes om mirakler og at biringene er ganske samstemte i sine tilbakemeldinger uavhengig av alder.
– Ungdommene vil ha en egen fast plass hvor de kan møtes. Her er de åpne for at dette kan være både på skolen, i herredshuset, eller i det nye omsorgssentret. Det er heller ikke viktig at det må skje så mye, men det må være nettilgang. De ønsker også voksne som er tett nok ved men langt nok unna, sier Brostuen Hagen, som nå også leder an ei ungdomssatsninggruppe.

Hva sjer nå?
Ungdomssatsningsgruppa er en av to målrettede arbeidsgrupper, som nå etableres basert på biringenes tilbakemeldinger. Det andre er ei sentrumsgruppe ledet av næringspådriver Røen.
– I tillegg til kommunale ressurser vil vi hente inn to innbyggere for å gå i dybden på hvordan vi kan lage et koseligere sentrum. Dette må vi også se som en helhet opp mot ny skole, sier hun og legger til at omfanget av tiltak avgjøres av den politiske rammen som gis.

– Prosessen framover er at vi jobber sammen med innbyggerne for å finne ut hva vi bør gjøre. Videre vil politikerne få presentert utfordringer for drøfting og politiske føringer. Vedtak av tiltaksplan for Biri er nå tidfestet til august, sier Røen. Hun forteller at de har litt å rutte med for å kunne gjøre noen enkle tiltak.
– Som et første tiltak kan det legges til rette med flere benker både i sentrum og på strekningen mellom Biri sentrum og omsorgssenteret, slik at man har mulighet til å sette seg å ta en liten kvil på turen, sier Røen.