Vardal bygdekvinnelag slår et slag for unge korpsmusikanter og drillere, som spilte en ekstra viktig rolle på 17. mai i år. Det fortjente en påskjønnelse, syntes de.
– Korpsmusikk er alltid viktig på 17. mai, men i år var det jo korpsene som skulle bære 17. maifeiringa, sier Vigdis Amlien Kristiansen i Vardal bygdekvinnelag.
10.000 delt på fire
Det lokale bygdekvinnelaget bestemte seg for å gi en pengegave. Dette er en ekstra påskjønnelse til to skolekorps og to drilltropper innenfor bygdekvinnelagets krets. Gaven, på til sammen 10.000 kroner, fordeles likt mellom skolekorpsene Vardal og Fredheim, samt drilltroppene Grande og Gjøvik.
– Dette er penger spesielt for ungdommene. Vi ønsker at de skal bruke dette på noe hyggelig sammen, eller noe annet de i felleskap blir enige om at de vil bruke det til, sier Amlien Kristiansen, som sto for overrekkelsen sammen med Marie Røyr.
To skolekorps
Torsdag fikk Fredheim skolekorps overrakt sitt gavebevis.
– Dette var jo en veldig fin gave å få, og vil komme godt med. Vi mister i år inntekter vi pleier å ha i forbindelse med det faste arrangementet her på Fredheim skole, sa en takknemlig styremedlem Eli Ringstad Lien i Fredheim skolekorps.
Skolekorpset i Nordbyen har gode tider etter å ha lykkes godt med rekruttering.
– Vi har nå 50 til 60 medlemmer i korpset, forteller Ringstad Lien.
Tore Skoglund i Vardal skolekorps forteller om et svært aktivt og oppegående korps med 45 musikanter.
– Vi setter stor pris på en slik gave, og det kommer godt med. Det er absolutt fint å få støtte i disse tider med inntekter som faller bort. Vi skulle hatt inntektsbringende aktiviterer i april og juni som ikke har blitt eller trolig ikke blir noe av, sier Skoglund.
To drilltropper
Grande Drilltropp har i dag 27 aktive drillere. Leder Kjetil Holmen kan fortelle at også for dem faller inntekter bort, men det gjelder også for en del av kostnadene. Dette skyldes at mange av de vanlige drillkonkurransene ikke har blitt gjennomført.
– Gaver kommer alltid veldig godt med. Vi er jo i samme situasjon som de fleste andre, med mye dugnadsjobb og egeninnsats, sier Holmen.
Siste gavemottaker er Gjøvik Drilltropp, som er en ganske liten gjeng med nærmere ti drillere. Her jobbes det for å rekruttere flere. Gjøvik og Snertingdal skolekorps er for tiden på pause, grunnet for få medlemmer.
Ny fane
På 17. mai stilte Gjøvik Drilltropp med helt ny fane, som ble klar akkurat i rett tid til høytidsdagen.
– Vi gikk med fanen til skolekorpset i fjor. Siden vi akkurat nå er en drilltropp uten korps, ønsket vi å kunne ha en egen fane for drilltroppen, kunne drilltroppleder Andrea Jansen fortelle til Gjøviks Blad på 17. mai.
Fanemaker, Stine Markeng kunne rapportere om kort produksjonstid for den nye fanen.
– Planlegginga ble gjort mens jeg kjørte traktoren under steinplukking på onsdag. Produksjonsarbeidet startet torsdag og mandag var den ferdig, forteller hun. Foruten nødvendige nyinnkjøp, har hennes mors gamle gardiner og et forlengerskaft for malerkost vært noe av det som har kommet til nytte i arbeidet.