Arne Evensen og Adam Östman ser fram til å kunne åpne Gjøvik svømmehall igjen til skolestart. Bortimot et år med stengt svømmehall betyr nær én million kroner i tapte billettinntekter.
Gjøvik svømmehall i Fjellhallen har nå vært stengt siden september i fjor. Gjøvik kommunes politikere har besluttet å bevilge 3,5 millioner kroner, som er det som må til for å få det kommuneeide bassenget tilbake i drift.
Gjøvik Olympiske Anlegg har ansvaret for drifta av Gjøvik svømmehall.
– Vi er veldig glade for at det fantes penger til dette. Først og fremst med tanke på alle som benytter seg av tilbudet. Det har vært veldig mange henvendelser til oss. Gjøvik svømmehall er en viktig institusjon som et helse- og treningstilbud, samt at det er en viktig arena for svømmeopplæring, sier daglig leder Arne Evensen. I løpet av et år har svømmehallens publikumstilbud 20.000 besøkende. I tillegg kommer skolesvømming og Gjøvik svømmeklubbs aktivitet.
Flere grupper
– Svømmehallen brukes mye av eldre, men vi har også en god del studenter. Vi har et godt samarbeid med Sit og NTNU, sier Evensen, som ser bevaring av svømmetilbudet i Fjellhallen som viktig også med tanke på 200 planlagte studentboliger i Røverdalen.
Gjøvik svømmehall har vært stengt siden september i fjor og vil fortsatt være stengt i flere måneder til. Dette får naturligvis konsekvenser.
– I starten måtte vi permittere våre to fast ansatte badevakter, fram til vi startet opp det midlertidige tilbudet i Tranberghallen. I tillegg har de fått andre oppgaver i den øvrige drifta vår, sier Evensen. I servicebygget har de også kuttet åpningstida på dagtid onsdag. Han forteller at dette har kritiske økonomiske konsekvenser for en virksomhet som har en stram økonomi fra før.
Et stort tap
– I løpet av et år gir publikumsvømminga oss én million kroner i billettinntekter, sier Evensen. Med stengning i nesten et år, betyr dette nær dette beløpet i tapte inntekter. Driftskostnadene reduseres selvsagt noe, men en god del må holdes i gang som før med ventilasjon og varme, grunnet det fuktige klimaet i svømmehallen. GOA har en omsetning på rundt 16 millioner årlig.
Gjøvik svømmehall har vært i drift siden første del av 1970-tallet, og det er bassengkrona rundt toppen av bassenget som nå trenger utbedring etter snart 50 år i drift.
– Dette er ei levetid som er mye lenger enn normalt. Vi erfarer at det er gunstig å ha et slik anlegg i fjellet, både med at anlegget holder lenger og kan driftes mer energieffektivt, sier Evensen.
Blir sand og kalk
– Problemet med bassengkrona er lekkasje av klorvann ut i betongen, som gjør at denne nå er i ferd med å gå tilbake til sin opprinnelige form, altså pulveriseres tilbake til sand og kalk, sier driftsleder Adam Östman. Denne må nå byttes ut rundt hele bassenget.
Dette arbeidet vil ta fire til seks måneder. Vi har startet prosessen med å innhente tilbud, sier Arne Moen, strategi- og utviklingssjef i Gjøvik kommune, Han håper formalitetene er på plass slik at arbeidet kan starte opp i februar.