Siden koronautbruddet i mars har garnforhandlerne i Gjøvik omsatt garn så det er til å miste maska av. Også symaskinsalget er det sting i.
– I dag har det vært helt voldsomt, jeg har omtrent bare pratet garn i hele dag, stråler Marianne Wainwright hos Husfliden i Storgata. Her meldes det om mer enn doblet garnsalg sammenlignet med samme periode i fjor.
En stor og fargerik garnvegg som kom på plass i nye lokaler i Storgata er kanskje noe av grunnen, men det er tydelig at folk har behov for noe kreativt å beskjeftige fingrene med i den økte hjemmetida med færre sosiale krumspring i koronaåret.
Ventet på døra
– Det var helt vilt ved nedstenginga i mars. I perioden vi hadde åpent tre timer om dagen, solgte vi like mye som på en hel vanlig dag. Vi kunne ikke slippe inn alle samtidig, så folk sto på døra og ventet. Det var var helt spesielt å oppleve, og vi føler oss veldig heldige, sier Elisabeth Gihleengen hos Husfliden. Hun er naturligvis selv ivrig strikker.
– Det er forsket og bevist at strikking er beroligende og gjør oss mindre stresset. Strikking er også matnyttig og nærmest et lite kinderegg. Først velges garn og farger, så strikker man og sitter igjen med et ferdig produkt til slutt, sier hun.

Fra bestemor til trendy
Med 15 år i garn- og strikkebransjen har Gihleengen vært vitne til en voldsom utvikling. Interessen for hobbyen gjerne forbundet med voksne damer eller bestemødre, eksploderte med Skappel-genseren i 2012. Strikking ble trendy, og har nå fanskare i alle aldersgrupper og nivåer.
– Før styrte mønsterheftene ofte hva som var populært, men nå kommer trendene fra overalt og det er mye mer uforutsigbart. Det kommer strikkebøker, vi har influenserne og mysteriestrikk med hemmelige oppskrifter på nett. Det er jo veldig spennende og artig, sier Wainwright. I høst er det ett plagg som virkelig har fått sin renessanse.
– Nå skal alle ha vest, sier Wainwright.

Ei symaskin om dagen
Hos Sømsenteret i Nedre Torvgate er garnhyllene glisne, mens gulvet er fullt opp med pappesker med garn.
– Vi har fått inn masse garn, så nå skal vi få fylt opp igjen hyllene våre igjen, sier Hanne M. Pettersen, som også kan fortelle om travle tider også på symaskinfronten.
– Vi selger bortimot ei symaskin om dagen nå, sier hun, og forteller at mange også har hentet fram igjen symaskina som de kanskje ikke har brukt på 20 år. Husets servicemann har derfor fullt opp med serviceoppdrag.

Blåst til himmels
Bjørn Ingar Kilde, som er daglig leder for Sømsenterets to butikker, i Oslo og på Gjøvik, melder om 75 prosent omsetningsøkning i salget av både symaskiner og garn. Omsetning knyttet til serviceoppdrag på symaskiner har økt med 25 prosent.
– I år har det blåst helt til himmels på grunn av korona. Vi er jo en bransje som egentlig har hatt veldig problemer og ikke akkurat har vært noen gullgruve, så det er morsomt å oppleve at hyllene blir fort tomme. Vi merker jo at interessen både for garn og stoffer har tatt seg opp de siste årene. At vi nå skal være mer hjemme, gjør at del får tida til å ta tak i de kreative prosjektene, noe de ikke får tid til i en travel hverdag ellers, sier Kilde.
Godt samarbeid
Også hos den tredje garnselgeren i sentrumsgatene, Siv Heidi Smedsrud i Gjøvik Broderiforretning, bekreftes en betraktelig oppgang i garnsalget i år.
– Jeg kan bekrefte at det går veldig mye garn har også, uten at jeg har oversikt på økningen, sier Smedsrud. Hun verdsetter også det gode samarbeidet mellom butikkene, ved at de er flinke til å henviser kunder til hverandre siden de fører ulike garnmerker.