Til helga starter én måned med bylivsdager i Gjøvik. Å ta kirka ut til folket, ble en stor suksess på byfesten i fjor. I år blir det gjentagelse opphøyet i annen, og i et litt mindre format, på Gjøvik gård.
– På byfesten i fjor møtte hele 500 mennesker opp til gudstjeneste på Jernbanetorget. Det var en helt fantastisk opplevelse som jeg må si jeg aldri kommer til å glemme, sier Line Kildal i Byen vår Gjøvik. Det var derfor ingen tvil med å ha troa på en gjentagelse i forbindelse med årets bylivsdager i Gjøvik.
Barnedåp og intervju
– I år kan vi ikke samle 500 mennesker samtidig, I stedet blir det to gudstjenester, med maks 200 på hver, sier sokneprest Jacken Nyhus i Gjøvik kirke. Den første gårdsgudstjenesten er på søndag, mens den andre holdes søndag 13 september.
Alle byprestene, Jacken Nyhus i Gjøvik kirke, Jan Reidar Antonsen i Engehaugen kirke og Jens Dale i Hunn kirke, samt prost Stein Ovesen i Toten prosti, vil bidra under gudstjenestene.
På søndag vil sogneprest Nyhuus intervjue ordfører Torvild Sveen, med søndagens helligdagsfred som tema. Det blir også to barnedåper og nattverd.
– Vi har nå litt etterslep på dåp etter koronanedstengningen, sier sokneprest Jens Dale i Hunn menighet. Det vil også bli minst ett dåpsbarn under den neste gudstjenesten på Gjøvik gård i september. Sangere fra koret Marmor, trår til som forsangere.
Da kirkeorgel og kirkeklokker er noe ugreit å ta med seg under armen, vil organist Christian Sporild gå elektrisk med både orgel- og kirkeklokkespill.
Rikt småbyliv i én måned
– I stedet for en stor byfest, blir det i år en måned med bylivsdager, med mange mindre og repeterende aktiviteter og arrangementer rundt om i byen, forteller prosjektleder Marte Skoglund i Byen vår Gjøvik. Det hele starter på lørdag og holder på til 15. september.
Bylivsdagene skal fylle flere formål. Studentene skal ønskes velkommen til byen. Det skal støttes oppunder lokale underholdningsaktører og artister fra Gjøvik og omegn, etter tøffe og lite innbringende måneder. Det er også et ønske at så mange som mulig skal kunne ta del i konserter og aktiviteter innenfor gjeldene retningslinjer for smittevern.
– Flere av konsertene og aktivitetene vil derfor bli gjennomført flere ganger, sier Skoglund, og trekker frem fire forestillinger fra BAdesKen, journalist Ken André Ottesens humoristiske harselering med lokale medier.
Det blir også minst to samlinger med Esport-aktiviteter på Gjøvik kultursenter, mens de aller minste vil få møte Piratpappa på høygir, med hele tre forestillinger på en dag.
Bylivsdagene byr på ei rikholdig artistliste med blant andre Anna of the North, Mall Girl, Power Supply, Ronnie Le Tekrø med soloprosjektet Kingdom of Norway, Ellen Andrea Wang, Mattis Myrland, Jon Balke, Dog Valley Fever, Hedløvs Trio, Miriam Våga og Marie Gram og Hege Øversveen.
Skattejakt på mobil
– Lørdag starter vi også opp med «Byjakt», som er en skattejakt på mobilen. Skattejakten foregår ved at du jakter skatter i byen. Skattene kan være alt fra rebus, quiz, gåter, konkurranser til unike tilbud eller gaver. Du vet ikke hva du får, før du finner skatten, sier Skoglund. Dette er tenkt å være en aktivitet for barn i alle aldre.
– Dette er en mulighet for å bli kjent med, og gjenoppdage byen vår. Vi kommer til å rette det mot ulike aldersgrupper, så det er viktig å registrere alder og kjønn ved førstegangsbruk, sier Skoglund. Hun legger til at byjakta er en aktivitet som mange kan delta på, men som ikke krever at mange møtes på samme sted samtidig.
En annen aktivitet som vil lyse opp hverdagen med jevne mellomrom er et gående lysshow som skaper trolsk stemning i Fjellhaven. To arrangement med isdisko er annet i vente i verdens største publikumshall i fjell.
Må bestille på forhånd
– De fleste av arrangementene vil være gratis, men må likevel «kjøpe» billett på nett i forkant. Det vil være registrering av navn og telefonnummer både når man bestiller og ved inngang i tillfellet billetten blir gitt til noen andre. På grunn av smittevern må vi dokumentere hvem som er til stede, sier Skoglund.
Arrangementene vil holde seg innenfor de gjeldende nasjonale retningslinjene for offentlige arrangementer, med maks 200 personer.