To uker med knallhard jobbing for å få stoppet det store smitteutbruddet i Gjøvik ser ut til å ha gitt lønn for strevet. I hvert fall i denne omgang.
– Vi er veldig glad for at vi har kommet over dette, og kan tillate oss å senke skuldrene litt. MEN, det betyr ikke at vi skal slappe av, og vi må opprettholde en høyere beredskap enn vi hadde før utbruddet, sier rådmann Magnus Mathisen i Gjøvik kommune.
Tilnærmet normalt nivå
– Smittetrykket i Norge har blitt høyere, og framover må vi sammen fortsette å ta del i dugnaden og bidra til at vi som land slipper unna de veldig alvorlige konsekvensene som vi ser i resten av Europa, oppfordrer rådmannen, som berømmer kjempeinnsats hos alle tjenester i kommunen og hos innbyggerne, som har vært flinke til å være forsiktige de siste ukene.
– Vi er nå nede på et normalt nivå på koronatelefonen og på antallet som testes og også besøkende til luftveispoliklinikken på Øverby, sier Mathisen.
Letter å spore tilfellene nå
Kommuneoverlege Siri Fuglem Berg meddeler at de to større utbruddene, som de fleste smittetilfellene knyttet seg til, nå ser ut til å ha gått tilbake.
– Siden den siste dagen med mange positive tester, som var 30. oktober, har antall smittede bare gått nedover, til maks fire per dag. I dag har vi kun hatt ett tilfelle. Vi ser også at vi nå ofte klarer å spore de nye tilfellene. Enkelte av dem er smittet på arbeidsplasser i regionen, og noen av dem er importsmitte fra utlandet, sier Fuglem Berg.
Tesnivået, som styres ut fra testbehovet, er nå redusert til cirka 100 tester per dag. Da det sto på som verst, ble det gjennomført fra 300 til 400 tester daglig. Fra 1.600 personer i karantene for noen dager siden, er antallet i karantene i dag 150.
– Smittenivået i Gjøvik er nå på et mye lavere nivå enn det var under utbruddet, men det er høyere enn det var i sommer og tidlig høst. Vi er ikke lenger regnet som et område med høyt smittetrykk, men det kan endre seg fort dersom folk slipper opp igjen for mye, advarer Fuglem Berg.
Smittes i husstand og sosiale lag
Kommuneoverlegen er derfor fornøyd med regjeringens råd om å stramme inn på sosial omgang.
– Smittesporinga viser at det stort sett er innen husstanden og i sosiale lag hos hverandre at smitte skjer, sier Fuglem Berg.
– Jeg vil gjerne minne om tidligere anbefalinger, om maks fem i hjemmet sitt, med unntak av der det er store familier og barnehage og barneskole-kohortene. Kohort-begrepet gjelder ikke for voksne, selv om vi nok skulle ønsket oss det. Her er det husstandsbegrepet som gjelder, sier ordfører Anne Bjertnæs.
Unngå trening på tvers
For kommuner og regioner som har et større smittetrykk, kom regjeringa med noen tiltak til de regionene som er hardest rammet.
– Gjøvikregionen og våre nabokommuner i Innlandet er for tida ikke lenger en av regionene som er hardest rammet, sier Bjertnæs, og legger til at dette er en status som til enhver tid vil bli vurdert i forhold til utviklinga på smitte i vår egen region, og også i naboregioner.
– Når det gjelder idrett og fritidsaktivitet på tvers av kommuner anbefaler vi å unngå dette, da det utgjør en risiko for å flytte smitte fra en kommune til en annen, sier Bjertnæs.
Nye nasjonale tiltak og anbefalinger
Bjertnæs oppsummerte regjeringens nye tiltak på nasjonalt nivå og noen anbefalinger som vi alle må følge.
De nye reglene:
- Maks 20 personer på private sammenkomster på offentlige steder eller i leide lokaler
- Innendørs arrangementer begrenses nå til 50 personer på steder hvor det ikke er fastmonterte stoler. På steder med fastmonterte stoler tillates inntil 200 personer.
- Nasjonal skjenkestopp klokka 24, i tillegg kan stedene ikke ta inn nye gjester etter klokka 22 på kvelden
- Innskjerping på alle regler knyttet til utenlandske arbeidstakere, som er utførlig beskrevet på regjeringens hjemmeside
Nye anbefalinger:
- Holde oss mest mulig hjemme og begrense den sosiale omgangen med andre mennesker mest mulig.
- Unge og voksne som har vært sammen med venner uten å holde én meters avstand, anbefales å holde to metes avstand når de møter mennesker som er i risikogruppa
- Unngå unødvendige innenlandsreiser, nødvendige arbeidsreiser er ikke en del av dette. Hyttebesøk kan gjennomføres, men at man da unngår å være sammen med andre i hyttekommunen man oppholder seg i
- Det anbefales å innføre fjernundervisning på høyskoler, universitet og fagskoler. Ungdoms- og videregående skoler blir forberedt på rask endring til rødt nivå ut fra smittetallsutvikling