Gjøvik kommune foreslår nå tiltak for nær 120 millioner kroner for å dempe de lokale ringvirkningene av koronaviruset.
– I denne situasjonen er det krevende å få gjort nok fort nok for å dempe ringvirkningene av det vi står oppe i, sa ordfører Torvild Sveen under en pressekonferanse på rådhuset klokka 14 torsdag.
Her presenterte ordføreren, sammen med varaordfører Anne Bjertnæs, opposisjonsleder Even Solhaug og rådmann Magnus Mathisen, ei tiltakspakke på nær 120 millioner kroner.
– Vi må gjøre vårt for å holde flest mulig i jobb samtidig som vi prøver å lette byrdene overfor de som nå vil stå uten arbeid. Vårt mål med tiltakspakken er å holde folk i arbeid, begrense ulempene for våre innbyggere og fortsatt legge til rette for flere arbeidsplasser i Gjøvik også framover, sa Sveen.
Her er tiltakene, som skal til politisk behandling under kveldens kommunestyremøte.
Fremskynder
Dette innebærer:
– Dobling av investeringsprosjekter på kommunale veger med 16 millioner kroner til 32 millioner kroner i 2020.
– Ekstra vedlikeholdsinnsats på bygninger for fem millioner kroner
– Forsering av bredbåndsprosjekter i Vardal, Snertingdal og Biri for ti millioner kroner
– Framskyndelse av etablering og opparbeidelse av kommunale næringstomter på Skjerven næringspark, Aas skog, Bjugstad og Vismunda for 20 millioner kroner i 2020/2021.
– Felles for disse prosjektene er at vi også ser på å kunne dele opp disse tiltakene inn i mindre anbud for å bedre situasjonen også for mindre entreprenører. For beløp mellom 500.000 og seks millioner kroner kan det gjennomføres minikonkurranser med de samme leverandørene, sa Sveen.
Reduserer gebyrer
Vann- og renovasjonsgebyrene for innbyggerne i Gjøvik reduseres med henholdsvis tolv og sju prosent. Avgiftene vil i løpet av en tre til femårs-periode øke tilsvarende, men forhåpentligvis er da mange tilbake i arbeid og vil tåle økningen.

Flere tiltak for næringsliv
– Vårt øvrige lokale næringsliv sliter mye om dagen. Det er imidlertid åpning for at vi kan sette ned eiendomsskatten overfor huseiere som enten mister sine leieinntekter eller på annet vis blir urimelig rammet av eiendomsskatten. Vi setter av inntil ti millioner kroner til dette formålet, sier Anne Bjertnæs. Huseiere og utleiere vil med dette også kunne gi redusert leieutgifter til sine leietakere i en krevende tid.
Gjøvik kommune foreslår også å fjerne skjenkegebyrene for alle skjenkesteder i kommunen, samt fjerne leieavgifter på kommunal grunn for inneværende år.
– I det regionale næringsutviklingsfondet øker vi bidraget vårt til bedriftsrettede tiltak med 1,5 millioner kroner, sier rådmann Magnus Mathisen. Det vil bli et økt fokus på tiltak for varehandel, service og reiseliv, som ble hardt rammet tidlig.
Det settes også av utviklingmidler på en halv million kroner for en nettløsning for å fortsette handelstilbudet med utkjøring av varer som startet opp sist uke.
For å ikke bli en flaskehals vil Gjøvik kommune vil også styrke bemanningen for rådgivning knyttet både til næringsliv og landbruksnæringa. Det vil også bli en egen samferdselsrådgiver.
Det støttes også opp under industrien, ved å investere 100.000 kroner i medlemsskap i NCE-klynga på Raufoss, for å bedre kunne støtte opp under gjøvikensere som jobber i industrien der.
Opptak av lærlinger økes også med ti personer, noe som vil gi 53 læringer i drift fra høsten. Dette har en kostnad på 2,5 millioner kroner.
Kulturliv og frivillighet
Ei tiltakspakke på én million kroner foreslås for å lette situasjonen for kulturliv og frivillighet.
– Kommunale tilskudd til arrangementer i 2020 vil bli utbetalt uavhengig av om arrangementene gjennomføres som planlagt, i redusert omfang eller blir avlyst.
– 150.000 kroner settes av i ekstraordinær støtte til lag og foreninger, for å kompensere for tapte inntekter som følge av avlyste aktiviteter og arrangement, som stevner, konkurranser og turneringer
– Lag og foreninger som leier anlegg eller lokaler av kommunen eller kommunale selskaper fritas for leie i den perioden de er pålagt å avstå fra organisert aktivitet eller anleggene holdes stengt av statlige eller lokale myndigheter
– For å bidra til økt aktivitet så snart helsemyndighetene åpner for samlinger og arrangementer, kan Gjøvik kommune ut året stille egne lokaler kostnadsfritt til rådighet til møter, sosiale aktiviteter, konserter og arrangement i regi av arrangører og kulturaktører fra Gjøvikregionen. Nasjonale og offentlige aktører omfattes ikke av ordningen
Gjøvik kommune vil også sikre god informasjon om støtteordninger og rettigheter via Gjøvik kultursenters nettside. De vil også inviterer til nettmøter for status og informasjon om situasjonen hos aktører innen kulturliv, idrettslag og idrettsråd.
Doble tilbudet i Stampevegen
Det foreslås også å styrke tilbudet i Stampevegen produksjon og service for 2,6 millioner kroner.
– Når det private næringslivet blir hardt rammet, er erfaringen fra tidligere at kommunene i større grad bør bidra med arbeidstreningsplasser og åpne opp for tilsetting av personer med noe nedsatt arbeidsevne. Her foreslås det å øke bemanningen med fire årsverk, inkludert kompetanse som arbeidsspesialist som dermed vil kunne øke tilbud til 60 personer, sier Even Solhaug, leder for opposisjonen. Dette innebærer en dobling av tilbudet som i dag sysselsetter 30 personer.