I vinter er det blitt kjørt ut over 6.000 tonn med strøgrus i Gjøvik. Det er ny rekord. Nå skal grusen bort.
– Vi har brukt tett oppunder 6.000 tonn med strøgrus tidligere. Det er mye, men vi har fått litt mer veger, sier driftsleder veg, Arvid Haugen, hos teknisk drift.
Vårpussen startet litt ut i uke 12. Det er omtrent den tida da man så smått begynner med vårpussen i byens gater. Etter påske intensiveres innsatsen. Da blir det også jobbet to skift.
Regn og snø
– Det har vært en ballete vinter. Det har regnet og snødd, og motsatt. Det har blitt mer strøing enn brøyting i vinter, fastslår Haugen. Der det er grusveg blir grusen liggende, men asfalterte veger og gater må tas. I tillegg hjelper vegteamet i Stampevegen til med å ta litt foran skoler og andre offentlige bygninger som kommunen rår over.
– Vi i vegdrift hjelper til litt, selv om eiendomsavdelingen har egne folk, sier Haugen. Grus og strøing er kostbart. I tillegg beslaglegger det mye mannskaper når grusen skal bort.
I gang tidlig
– Vi har tatt noen gater med skilting. Vi skilter litt nå før vi skal sope, men dette blir intensivert etter påske. Vi prøvde å komme i gang tidlig. Vi har fortsatt våre frister, som 1. mai og 17. mai, forteller driftslederen.
Men veggjengen har tatt fryktelig mye i sentrum uten å måtte behøve å skilte.
– Vi skal nå få til et samarbeid med Byen vår Gjøvik. Gårdeierne soper og spyler fortauene sine ut i gata, og så vi kommer å tar det bort, opplyser Haugen.
Gjenbruk
Grusen som blir fjernet kjøres først til bingen på Mjøsstranda. Videre blir den fraktet bort til tippen som kommunen har på Skjerven skog. Her blir en del av grusen gjenbrukt. Da må den gjennom harping, som gjør grusen fri for søppel og glassbiter. Først da kan grusen gjenbrukes.
– Vi har nå begynt i byen og jobber oss fortløpende utover til boligområdene. Vi tar de gatene som er mest trafikkert først. Til nå har vi vært ganske heldige med forholdene. Det har vært forholdsvis mildt. Det hjelper mye når gater, fortau og gang- og sykkelveger skal tas, sier Haugen.