I dag, onsdag 29. april, markeres Førerhundens dag. For Anette Strandvik Olsen (32) gjør førerhunden Dean hverdagen enklere, spesielt med dagens koronasituasjon.
Anette Strandvik Olsen har øyesykdommen retinitis pigmentosa (RP), som er en sykdom som gjør at synet gradvis svekkes. I dag har hun en liten synsrest på 4-5 prosent og ser kun til sidene.
Etter hvert som synet til Anette ble dårligere og dårligere, måtte hun til slutt ta frem den hvite stokken for å ferdes utendørs. Hun syntes det var mange utfordringer med stokken, spesielt når det er snø. Da er det vanskelige å orientere seg, for kontraster forsvinner og fortauskanter blir gjemt under snøen. Å måtte stole på seg selv og komme seg rundt på egenhånd kunne derfor være veldig energikrevende.
Sparer krefter og energi
Hverdagen bedret seg betraktelig i 2014 da hun fikk en ny hjelper i hus på Kopperud, førerhunden Dean, en golden retriever. Dean leder Anette utenom hindringer, både langs bakken og i høyden. Han markerer fortauskanter og trapper, og vil på kommando søke til blant annet fotgjengerovergang og dører.
– Med førerhund sparer jeg mye krefter og energi i hverdagen. Når jeg går med Dean, stoler jeg på at han unngår hindringer og at han vet vegen til de stedene jeg pleier å gå. Jeg trenger ikke å måtte konsentrere meg like mye. Det går på autopilot. Han er alfa omega, forteller Anette.
Og årets tema for Førerhundens dag er også «hjelper og venn i hverdagen».
I likhet med de fleste, tilbringer Anette og samboeren mye tid innendørs under koroanutbruddet. Foruten Dean, har paret to chihuahuaer, Bonzai og Yatzy. De må ut og få litt frisk luft hver dag.
– Det er tungt å ikke kunne være så mye utendørs. I denne situasjonen er førerhunden en god psykisk støtte for å holde deg oppe i hverdagen. Når jeg går ut med han nå, er det som oftest fordi han skal få løpe fritt. Det er også viktig å ta vare på hunden, sier hun.
Ikke forstyrr hunden
Anette understreker viktigheten av å ikke forstyrre førerhund i arbeid.
– Dean er veldig glad i mennesker og om noen gir blikk-kontakt, klapper ham eller på en annen måte prøver å få kontakt, kan han miste oppmerksomheten og «falle ut» av jobben han skal gjøre, forteller førerhundbrukeren.
I fjor lanserte Norges Blindeforbund syv førerhund-vettregler, for å gjøre det lettere for hundeeiere og andre å huske hvordan man skal opptre i møte med førerhund. Hele livet har hun vært med i Blindeforbundet. Som ung, var det gjennom organisasjonen hun fikk sitt sosiale nettverk. For tiden er hun vara i fylkesstyret i Blindeforbundet Oppland.