Etter seks års drift har egenproduksjon av eplemost har blitt et sikkert høsttegn i Drengestua på Gjøvik gård. Også i år har det vært fart på sveiver og kniver.
Oppstarten med produksjon av eplemost fra kortreiste epler ble ledet an av kunstkafé-gruppa for utviklingshemmede i 2014.
– Da var det oppmerksomhet rundt at det var for mange epler som ikke ble brukt. På «Skavlan» ble vi kjent med epleslangprosjekter gjennom for eksempel NAV. Vi tenkte da at dette var noe vi burde få til i Gjøvik, selvsagt tilpasset vår målestokk, forteller Ola Narten Svenden, fagleder for tilrettelagte tilbud i Gjøvik kunst- og kulturskole.
Styrkeprøve
– Nå er dette et prosjekt hvor alle våre rundt ti grupper for kunst, forming, kafé og kafedrift, samt musikkog lyrikk her på Drengestua deltar, forteller Narten Svendsen. På Drengestua samarbeider Gjøvik kunst- og kulturskole og Gjøvik Frivilligsentral om tilrettelagte tilbud rettet mot utviklingshemmede, psykiske helse og innbyggere med med minoritetsbakgrunn.
Arne Kanestrøm, som jobber i Drengestua kafé får testet armstyrken ved epleknuseren når Gjøviks Blad besøker gjengen som er i sving på tunet på Gjøvik gård. Ei anna som har gledet seg til å ta sveiva fatt i år er Marie Heilmann Modalsli.
– Jeg har styrketrening med personlig trener hver onsdag, så jeg er klar, sier hun og strammer overarmsmuskelen bestemt, når lokalavisa møter henne i en eplehage i Marcus Thranes gate rett før produksjonsuka skulle i gang. Her skulle epler plukkes og pølser grilles, som en oppladning til eplemostsesongen.
Epleslang
– Opp igjennom årene har vi fått opparbeidet oss ei god liste med 15 hager hvor vi kan komme på epleslang. Dette er alt for mange til at vil klarer å rekke over alt, forteller Narten Svendsen. I år ble råvarene innhentet gjennom epleslang i fem hager rundt om i byen. Det ble bra med epler, tross et år med litt varierende eplekvalitet.
Fra kassene med innhentet avling, hentes epler på løpende bånd. Herfra kommer de inn i ei etterhvert godt innarbeidet produksjonslinje, med kutting og knusing før de eksklusive dråpene presses ut av juicepressa, som de eier selv.
– Da vi bestemte oss for å begynne med dette, investerte vi 15.000 kroner i eget ustyr med eplemostpresse og bag-in-box-utstyr. Det har betalt seg for lenge siden, fastslår Narten Svendsen.
Med eplemosten ferdig presset venter pasteurisering, med oppvarming til 78-80 grader. Produktet har ingen tilsetningsstoffer.
Passe lenge
Produksjonsperioden for det kanskje litt ensformige arbeidet er satt til ei uke.
– Med stor tilgang til epler, er det aktuelt å utvide fabrikkdriften?
– Nei, det er ikke det. Potensielt har vi 40 til 50 personer som kunne deltatt. Av disse har vi ti til 15 aktive deltakere som ønsker å delta, sier Narten Svenden. Så med en eplemostmotivasjon som kan dale litt, så er den korte produksjonstida akkurat passe. Og det er helt i orden.
– Dette er et prosjekt som går på tvers av de vanlige aktivitetene man er med på her i Drengestua. Vi har flere som møter opp og er med hver eneste dag i løpet av denne uka, som dette dette betyr veldig mye for, sier Narten Svendsen.
Hjertelige kartonger
Innomhus feirer Marit Svenkerud bursdagen sin, med kartongarbeid av det hjertelige slaget. Dette er altså et kortreist prosjekt fra a til å.
– Eplemosten skal jo fylles over på kartonger når den er ferdig. Disse lager vi og pynter her på huset, forteller Svenkerud, sammen med Eva Ødegaard Røste.
Fabrikkuka, som ble avsluttet sist fredag, byr nå på eksklusiv lokalprodusert eplemost servert i glass i kafeen i Drangestua, eller man kan kjøpe med seg en kartong hjem fra butikken i samme hus.