Korps. Kjøretøy. Kjærlighet. Dette er alle ord som greit kan oppummere årets 17. mai. Her er Gjøviks Blads stemningsrapport fra dagen.
Med en 17. mai hvor tradisjonene og friheten vår rokkes ved, kommer kjærligheten for å bevare noe av det kjente. Det får oss bokstavelig talt til å kjøre på, og gjøre det beste ut av det med de begrensningene som er. Da funker det bra med både korps og kjøretøy.
Med kortesjen på Gjøvik var på det offisiell programmet, ble kortesja på Biri til på annet vis.
Ikke alt digitalt
– Jeg synes det ville bli stusslig om alt skulle være digitalt og at ingenting skulle skje her på Biri på 17. mai i år, sa Erling Skjønbyhagen. På privat initativ lanserte han idéen om å kanskje få til en kortesje med kjøretøy for å skape litt liv i bygda på nasjonaldagen. Med på laget fikk han med seg Jostein Ramsrud.
– Da visste vi at det i hvert fall ville bli fire traktorer, siden jeg har tre og Jostein hadde én, sier Skjønsbyhagen.
Men, kjærligheta for det som durer viste seg sterk på Biri. Det ble derfor et skikkelig opptog som dro i gang motorene og tutet vennskapelig, da de satte rask gangfart fra parkeringa på Biri Senter. Her var gamle og nye traktorer, gamle og nye biler, mopeder og motorsykler, snutebil, og ATV-er. Til og med en sitteklipper var ikke snauere enn å gi seg med.
Medbrakt korpsmusikk
Med korpsmusikernes fravær i bygda, hadde Ramsrud et opplegg klart. Han ledet an med sin gamle Valmet, med aggregat foran og musikkanlegg på hengeren bak.
– Her blir det korpsmusikk fra H.M.K Gardens musikkkorps, kunne DJ Ramsrud berette.
Påfunnet fikk mange skuelystne til å troppe opp langs vegen. Dette var utvilsomt dagens store høydepunkt på Biri.
I Redalen hadde det blitt riktig så stille om ikke Snertingdal musikkforening troppet opp på Redalen skole. Redølingene har stor kjærlighet for korpsmusikantene fra Snertingdal, som synes det er viktig å ta turen innom den korpsfrie nabobygda.
Ga litt ekstra
– Vi pleier å gi en gave på 2.000 kroner hvert år. I år har vi på forhånd oppfordret folk om å gi litt ekstra, fortalte Jorunn Lilleng og Anne Jevnesveen Nordby i Mjøsbygda Redalen Grendalag. I år kom gaven på 6.250 kroner.
Det var hyggelig å se mange festkledde folk som støttet opp om korpsene og kjøretøykortesjene. Dette ble viktige begivenheter på en 17. mai uten noen offisielt barnetog.
– Vi opplevde at flere enn vanlig som har møtt opp der vi har spilt på «rampa» i dag, forteller korpsmusikanter i Snertingdal musikkforening. Klokka åtte var minst 50 personer på plass for å høre dem spille ved Kokslien Maskinservice i Snertingdal.
Tre kvarter senere var nesten like mange på plass ved Øistad i Redalen.