I midten av desember startet Kirkens Bymisjon tilbudet «I jobb» på Gjøvik. Dette er lavterskelarbeid for folk som av ulike årsaker står helt utenfor arbeidslivet. Nå er de godt i gang, og gjør allerede et viktig bidrag for et renere Gjøvik.
– Vi har vekt, så vi ser hvor mye vi egentlig rydder opp. Det blir litt av det sjøl om det er mye smått, sier Rolf Einar Hallingstad, som er i sving på Gjøvik gård sammen med dagens kollega Rafael Warsziwski. Statistikken så langt forteller at det per uke plukkes i snitt 25 kilo med sneiper, tyggis, porsjonssnus, papir og annet som ligger rundt.
Motivert
– Dette er en fin jobb for meg. Jeg er uføretrygdet og dette gir meg noe å være med på. Det er godt å ha litt å gjøre, jeg får lea meg og kommet ut litt blant folk. I tillegg får jeg litt penger for det jeg har gjort utbetalt samme dag, sier Hallingstad, som bor på Gjøvik. Han har vært med siden oppstarten, og er godt motivert for jobben han har noen timer på mandager og torsdager.
– Vi startet opp med CC Gjøvik som første oppdragsgiver. Nå har også Gjøvik kommune, Industribygg, Holmen Eiendom med Mølla selskapslokaler, Gjøvik kirkelige fellesråd med Gjøvik kirke, samt Landmark AS kommet til på oppdragsgiverlista, sier prosjektleder John-Arne Kolstø i Kirkens Bymisjon.
Viktig med oppdrag
– Fra oppstarten med to-tre deltakere, har han nå sju til åtte navn på lista. Av disse er det fem-seks personer med ganske stabilt oppmøte.
– Det jobbes i team på to og topå ulike oppdrag, forteller Kolstø. Arbeidsdagen starter med felles frokost i bymisjonens lokaler, hvor også dagsformen avklares for om man kan dra på jobb.
– Det er viktig for oss å ha en del oppdrag å ta av, slik at vi ikke risikerer at vi må sende hjem noen som er motiverte for å jobbe, fordi vi ikke har nok oppdrag, sier prosjektlederen. Første målsetningen er å kunne gi jobb til ti til tolv personer, tre timer to dager i uka. Arbeidsoppgavene er enkle, med søppelplukking og soping.