Christian Haugom (18) har kjørt shortcar i tre år. I fjor ble han nummer fire i NM Shortcar. I år ble det andreplass. Nå satser birigutten mot gullplass neste sesong.
Etter at Christian Haugom vant de to siste finalene på Vålerbanen for sesongen var det klart at han kom på 2. plass i NM shortcar.
For å komme dit han er i dag har han gått gradene, først med gocart i Elvedalen og gocartløp, siden shortcar. 11 år gammel begynte han med å kjøre gocart.
– Jeg har alltid hatt interesse for motorsport. Bilspill begynte jeg med da jeg var tre-fire år gammel. Det har gått bare i bil, sier den motorinteresserte biriungdommen.
Hans første shortcarløp var på Vålerbanen høsten 2017.
– Jeg har vært på mange gatebilløp. Det var da jeg først fikk prøvesitte en slik bil. Bilene er enkle å skru på. Jeg har også hatt god nytte av gocartkjøringen min, erfarer 18-åringen.
0- 100 på 3,3
Shortcar er bittesmå biler med motorsykkelmotor. Det kjøres i to klasser. Christian kjører i den minste klassen. Her kjøres det med en 600 kubikks motor, en Honda-motor på 123 hestekrefter.
– Bilen veier 370 kilo. Den er veldig lett. Toppfarten er på 200 kilometer i timen og bilen gjør unna 0 til 100 km/t på 3,3 sekunder, forteller Christian.
Det finnes rundt 30 aktive i Norge i hans klasse. Den andre klassen er på 1.000 kubikk. Da må du være over 18 år og ha førerkort for å kjøre.
– Om et par år vurderer jeg om jeg skal gå opp i den største klassen, men først må jeg på sponsorjakt. For det er en dyr sport, smiler fartsfantomet.
Først i mål
Shortcar kjøres på et par baner i Norge og et par baner i Sverige. Løpene går både på grus og bane.
– Våler er hjemmebanen min, sier Christian, som kjører for NMK Solør.
Det kjøres først kvalifisering for å få best mulig spor i finalen. I finalen er det første mann til mål. Den som har flest poeng fra alle finalene i løpet av sesongen blir norgesmester.
– Noen kjøper ny bil. Noen bygger også sine egne biler. Jeg kjøpte min brukt, sier den unge shortcarkjøreren og viser oss den røde fartsdoningen i garasjen.
Egen mekaniker
Løpene er at par ganger måneden i sommerhalvåret. Da kjøres det både fredag, lørdag og søndag. I år har dette blitt redusert til en løpsdag på grunn av smittevernhensyn. Pappa Knut er med som mekaniker. Et løp er på normalt 10 til 12 runder, alt etter hvilken bane det kjøres på.
– Vi pleier å reise hele familien med bobil og skaphenger. I år er det bare jeg og pappa som har dratt. Det har blitt mer komprimert. Løpene sendes live på Facebook, men vi pleier å ha mye publikum under løpene. Det er bra oppmøte, sier Christian.
Egen simulator
Nå skal neste sesong forberedes godt. På gutterommet i kjelleren hjemme i Honnevegen blir det simulatorkjøring for alle penga. Her skal det øves gjennom hele vinteren.
– Nå er sesongen over, og da blir det mest simulatortrening. Det er kjempegod trening. Jeg har ganske realistiske spill, viser Christian oss.
Tre skjermer er satt opp for å få mest mulig realistisk trening. Her kan det også kjøres på nett mot andre.
Med fjerdeplass sammenlagt i fjor og andreplass i år er målet for neste sesong klart.
– Det må bli seier neste år. Mange av vennene mine synes det er tøft at jeg kjører. Noen er nok litt misunnelige også, sier 18-åringen.