Aldri tidligere har det vært så mange i arbeid i Gjøvik. Tall fra tredje kvartal 2019 viser at det i alt var 18.387 arbeidsforhold i offentlig og privat sektor i kommunen.
– Gjøvik har hatt mye fokus på næringsutvikling. Politikerne har skjønt at det er viktig, og det gir resultater, sier Per Anthony Rognerud, kommunalsjef for samfunnsutvikling i Gjøvik kommune.
I tredje kvartal 2019 hadde Gjøvik 3.277 bedrifter. Det var 13,3 prosent av alle bedrifter i tidligere Oppland fylke. Tallet på 18.387 sysselsatte utgjør 19,2 prosent av alle yrkesaktive i i Oppland.
– I snitt har vi hatt en nyetablering i Gjøvik hver dag. Det svinger litt i Gjøvik. Vi har fått 1.400 nye arbeidsplasser de siste fire årene. 250 av disse arbeidsplassene kom innen det offentlige, hovedsakelig ved NTNU Gjøvik. Det er heftige tall når vi vet at vi er 30.581 innbyggere i kommunen, mener kommunalsjefen.
Skal ansette flere
En av bedriftene som bidrar til dette er byggentreprenøren Procon Gjøvik AS. I dag har bedriften 15 ansatte, og de forventer å ansette flere. Procon var i fjor en av 15 gasellebedrifter i kommunen. Dette er selskaper som minst har doblet omsetningen de siste fire årene, og som leverer positive resultat. I fjor var det spesielt mange gasellebedrifter innenfor byggebransjen.
Procon Gjøvik AS kjøpte ekteparet Marcin og Ewelina Puciennik av Arve Thune i 2017.
– Vi begynte som et enkeltmannsforetak, men vi ville gå videre. Vi har nå et eget aksjeselskap, forteller daglig leder Ewelina Puciennik. Bedriften har størstedelen av oppdragene fra privatmarkedet som rehabilitering, tilbygg og renovering av bad.
– Vi fikk tidligere mange av jobbene våre gjennom Mittanbud. Nå ringer telefonen hver dag, forteller Puciennik.
Er imponert
– Gasellebedriftene skaper mange nye arbeidsplasser. I det store tallet er det selvsagt mange solide lokomotiver. Jeg er imponert over næringslivet i Gjøvik og Gjøvikregionen. Her skapes det mye, fastslår Rognerud.
Bransjer som spesielt er i støtet, er bygg- og anlegg, industri, men også innenfor primærnæringene. Innen handel og service er det en brems.
– Vi skal nå satse mer på grønn næringsutvikling. Også innen landbruk skal vi gjøre mer. Landbruket har fått økt sin stimuleringspakke fra én til to millioner kroner i år. Dette er midler som kan brukes til for eksempel kjøp av melkekvoter og til nydyrking. Tallet for landbruket i Gjøvik ligger langt over snittet for resten av Innlandet, registrerer Rognerud.
Med så mange sysselsatte gir det også penger i form av skatter og avgifter.
– Økt skatteinngang har Gjøvik hatt i flere år. Det er veldig avgjørende for at vi kan yte de tjenestene som vi skal utføre. Vi hadde en skatteøkning i fjor på 4,8 prosent. Det er én prosent over landsgjennomsnittet. Det vil si at skatteøkningen i Gjøvik vokser mer enn landsgjennomsnittet, sier kommunalsjefen.