– Det er triste tall, registrerer NAV-leder Reidun Karlsen og Kjetil Weyde (KrF), leder i utvalg for Helse, omsorg og velferd. Antall barn i Gjøvik som lever under fattigdomsgrensen er stor – 11 prosent av alle barn i kommunen.
Tidligere Oppland fylke lå over landsgjennomsnittet for barn som lever i barnefattigdom, og Gjøvik er en av de kommunene som kommer dårligst ut.
– Utfra statistikken har vi et sted mellom 400 og 600 barn i Gjøvik som lever i familier med lavinntekt, avhengig av hvilken beregning som benyttes. Vi har en utfordring med tanke på barnefattigdom, erkjenner Reidun Karlsen, leder i NAV Gjøvik.
Stor gruppe
I Gjøvik bor det 4.117 barn mellom seks og 18 år. I følge offentlig statistikk fra Bufdir (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet) lever 11 prosent av disse barna i familier med lavinntekt. Landsgjennomsnittet er på 9,2 prosent.
– Jeg tenker at dette er en kjempeutfordring for oss. Folkehelseoversikten som kom i november i fjor viser at Gjøvik har sosiale ulikheter i helse, ensomhet, nedgang i folketall og rusmisbruk blant unge, sier Kjetil Weyde (KrF), leder i utvalg for Helse, omsorg og velferd.
Politikerne vedtok i 2018 å bevilge en million kroner for at disse barna kunne delta i aktiviteter i lag og foreninger. Ordningen ble gjennomført i 2019.
– Vi fikk inn 170 søknader. Støtten gikk til fotball, svømming, egenandeler til eksempelvis turer og treningsavgifter, forteller NAV-lederen.
Støtte til mange
Målgruppen var familier med en samlet årlig inntekt på under 530.000 kroner. Det kunne søkes om støtte i på inntil 5.000 kroner per år per barn under 18 år. Barn med nedsatt funksjonsevne kunne det søkes inntil 20.000 kroner for å ha med ledsager for å kunne delta på en aktivitet.
– Det var potensielt mange som kunne søke. Vi brukte ikke opp alle midlene og står igjen med 475.000 kroner, men det har vært en fin ordning for dem som har fått hjelp. Vi fikk langt flere søknader inn på høsten i fjor, da det hadde blitt mer kjent. Det var ikke nødvendigvis NAV-brukere som søkte. Midlene nådde også barn som ellers ikke hadde fått støtte. Det var flere hundre barn som har nytt godt av ordningen, vet Karlsen.
Etter vedtak i siste kommunestyremøte har politikerne nå bestemt at ordningen skal videreføres i år med de midlene som står igjen etter fjoråret. Søknadskriteriene er som tidligere. Søknadsfristen er 8. mai.
Fritidskort
Samtidig har kommunen søkt Bufdir om å få være pilotkommune i forsøk med fritidskort for høsten 2020 og våren 2021. Kommunene som får være med får et tilskudd på 800 til 1.000 kroner per barn i alderen fra seks til fylte 18 år.
– Søknaden vår vil bli behandlet i nå i mars/april. Regjeringen har satt av 45 millioner kroner til fritidskortet. Fritidskort-piloten er et resultat av Granavollen-erklæringen, og er en sak KrF har jobbet mye med å få i gjennom, sier Weyde engasjert.
– Vi regner med at det er mange kommuner som søker om å få være med på piloten, sier Karlsen.
Midlene er øremerket til å dekke fritidsaktiviteter og skal bidra til å dekke deltakeravgift til faste, jevnlige og organiserte aktiviteter som gir mulighet for tilhørighet over tid. Gjøvik kommune har også en ordning med opplevelseskort. Det er gitt til 50 lavinntektsfamilier. Dette kortet kan brukes til å gå på kino, besøke vitensenteret og andre enkeltopplevelser. Dette er en ordning som har vært i flere år.
Helhetlig tenkning
Arbeidet med reduksjon av barnefattigdom skal også inngå i en helhetlig oppvekststrategi i kommunen fremover.
– Både vi politikere og administrasjonen er enige om at vi må jobbe for å redusere barnefattigdom. Alle sektoren må jobbe sammen, sier Weyde. Av de med lavinntekt i Gjøvik, utgjør enslige forsørgere 34,3 prosent.
– Vi har ofte trodd at hovedårsaken har vært at Gjøvik har bosatt mange innvandrere, men det har ikke så stor betydning. Gjøvik kommer her ikke noe dårligere ut sammenlignet med andre kommuner, men befolkningen har lavere inntekt enn ellers i landet. Dette er veldig sammensatt. Vi er nødt til å se på andre grupperinger som har lav utdanning, antall som er i jobb og enslige forsørgere, sier Karlsen.