– Dette er stas. Dette er virkelig skihistorie, sier Viggo Sandvik og tar en kikk på hoppskiene som Olaf Hoffsbakken brukte da han vant VM i kombinert i 1938.
– Det er ikke et tilfeldig sted som er valgt for torsdagskveldens foredrag. Husmannsplassen Sjurstua, eller Hoffsbakkenstua som stua heter på folkemunne, befinner seg på Eiktunet. Her ble Olaf Hoffsbakken (1908-1986) født. Hans prestasjoner i løypa og bakken gjorde han til en av de store i skihistorien, og var en viktig inspirator for kommende generasjoner.
Hoffsbakken var et idol
– Far min var ett år yngre enn Hoffsbakken. For han var Hoffsbakken det store idolet på den tida. Han var en av de største. Han var en god spesialløper også, sier Viggo Sandvik, som er over gjennomsnittet skiinteressert. Hoppskiene var Madshus-ski. Gresvigs Kandahar-binding hadde Viggo selv som binding på 1960-tallet.
– Alle hoppet på ski. Du hadde ikke kamerater hvis du ikke hoppet på ski, sier Viggo som har tilbrakt mange timer i VIF-kollen.
Hoffsbakken hadde verken egen smører eller buss, men ble sponset litt. Blant annet fikk han en fast sum per solgte skisko fra Gjøvik skofabrikk. De het Hoffsbakkens modell. Han utviklet også sine egne ski. Han jobbet fra 1935 til 1938 på Madshus skifabrikk og i 1938 grunnla han Gjøvik skifabrikk.
Beskjeden mann
Hoffsbakken var en stille og beskjeden mann. Det hører med til historien at da han kom hjem etter å ha tatt VM-gull i kombinert i Lahti i 1938, gikk han av på Nygård og gikk på ski hjem over Gravåsen. På Gjøvik stasjon sto tusenvis av mennesker som vil hylle verdensmesteren fra Snertingdal. Han ville ikke ha noe oppstyr.
Servering står også på programmet torsdag 15. august. Om det blir husmannskost eller mat for en skihopper, gjenstår å se.
– Den gang meldte skiløperne seg på konkurranser for å få mat. Under OL Salt Lake City fikk deltakerne biff, vet Sandvik.
Etter foredraget blir stua åpnet for dem som vil ta den nærmere i øyesyn.
Mjøsmuseet har i flere år hatt Stenbergkvelder på Toten med en rekke foredrag.
– Vi har hatt veldig bra respons på disse kveldene, og dette arrangementet på Eiktunet er en del av konseptet der vi finner temaer som vi kan lenke til Eiktunet, sier formidlingsansvarlig Ingvild Hasle og formidler Evald Fredholm.