Hovdebakken har vært en viktig del av barndommen for mange i Gjøvik. Nå gjøres et solid løft for fremtidige tiår med nye generasjoner i alpinbakken midt i byen.
– Alle har som har vokst opp i Gjøvik har et forhold til Hovde, med Hovdebakken om vinteren og Fastland om sommeren, sier Thor Ola Ruud.
Han er leder for alpinavdelinga i Gjøvik Skiklubb, som har ansvaret for drifta av skianlegget. Klubben har forlengst brettet opp ermene for å gi Hovdebakken et solid løft for framtida.
– Vi gjør nå de største investeringene vi har gjort i Hovdebakken på snart 40 år og ruster bakken for nye 40 år, sier Ruud.
Bedre lys og større klubbhus
– Foran denne sesongen har vi byttet ut gamle lyskastere med hallogenpærer. Vi har nå fått på plass moderne led-lyskastere og også flere lyspunkter. Dette vil gi mer og bedre lys i bakken, og redusere kosnader for oss, sier Ruud.
Støtte på 200.000 kroner fra Totens Sparebank har vært med på å finansiere dette. Skibakken har også blitt litt bredere enn før og rommer nå egen treningsløpe for skiklubben i tillegg til løypa for allmennheten, samt skipark som er under stadig utvikling i regi av Gjøvik Brettklubb. Arbeidet med en etterlengtet utvidelse av klubbhus og varmestue er også i gang.
– Målet er å ha støpt fundament før vinteren, slik at bygginga kan starte til våren. Klubbhus og varmestue vil da bli dobbelt så stort som i dag og stå ferdig til neste sesong, sier Ruud, og legger til at de har utfordringer med plassen.
– På de kaldeste dagene har vi ikke hatt plass nok til dem som vil inn og varme seg. Da har vi lagt til rette med å fyre opp bålpanner ute i tillegg, forteller lederen. Utvidelsen av klubbhuset er budsjettert til cirka to millioner kroner, hvor en gave på 700.000 kroner fra Sparebankstiftelsen DNB er et bidrag.
Planlegger nytt skitrekk
Skitrekket, med fartstid tilbake til 1982, nærmer seg slutten på sin levetid. Med strengere krav og hyppigere kontroller kommer økte driftskostnader, og det begynner også å bli vanskelig å få tak reservedeler.
– Vi ser på å bytte ut skitrekket og jobber nå med anbud for å kunne begynne å søke midler neste år. Dette vil bli den største enkeltinvesteringa i anlegget, med en kostnad på rundt tre millioner kroner, sier Ruud. Han håper at de kan ha et nytt skitrekk på plass innen 2022.
– Det er da fortsatt snakk om en koppheis. Det er det det er plass til her. En ny heis vil være sterkere og med bedre kapasitet. En annen bra ting er at den vil kunne trekke sitski, som dagens heis ikke er sterk nok til, sier Ruud.
Alpinutvalgslederen kan fortelle at med god rekruttering de siste årene er det nå 100 aktive utøvere i alpingruppa.
– Det er flere enn vi har hatt på enormt mange år, forteller han, og ber om lov til å få berømme den enorme dugnadsinnsatsen som legges ned i klubben.
Sesongstart til jul – eller før
Det nærmer seg sesongstart for skianlegget midt i byen. Ruud håper å ha sesongen på glid til jul – og gjerne før, om det lar seg gjøre.
– Så fort vi får stabil temperatur rett under null grader, kan vi begynne å produsere snø som bidrar til å legge ei sterk såle i bånn, sier Ruud. Han forteller atoppgradering med nytt kjøletårn for et par år siden er gull verdt.
– Det innebærer at vi kan produsere snø tidligere enn før. Før trengte vi sju til åtte kuldegrader før vi kunne starte snøproduksjonen. Dette forlenger sesongen betraktelig. I fjor hadde vi hele 110 driftsdager og 240.000 heisturer i anlegget, forteller han. Det sier jo sitt om anleggets betydning, spesielt for barn og unge i Gjøvik.