Anders Kanestrøm er oppvasksjef på Drengestua kafé. Rådmannens forslag om å legge ned kaféen som er til mental hjelp for mange, skyller han gjerne ut med oppvaskvannet.
– Det er bare trist og tragisk å legge ned dette tilbudet. Det berører så mange. Både oss som er her og gjestene som besøker oss. Drengestua kafé slik den er i dag, har nærmest blitt en institusjon i byen, mener Anders Kanestrøm.
Snudde opp ned på livet
Nordmøringen fra Biri stiller med tettskrevne ark til intervjuet. Det betyr mye for ham, og nå vil han stå fram og kjempe for fritidstilbudet som har hjulpet ham mye i snart fem år.
– Livet mitt ble snudd opp ned da jeg fikk komme hit, sier 52-åringen. Han forteller om tiår i en hverdag preget av sosial angst, depresjoner, samt store fysiske ryggplager knyttet til revmatiske sykdommer.
– Jeg var mye hjemme alene og hadde ingen sosial omgang med noen eller noe form for nettverk, sier han.
Til slutt tok han selv kontakt med Gjøvik kommune. Gjennom en støttekontaktordning fikk han tildelt fire timer i uka. Han er nå én av ti deltakere med ulike mentale helseutfordringer som bidrar til drifta av Drengestua kafé. Den drives av tilrettelagte tjenester i Gjøvik kommune, avdeling kultur. Det er også faste ansettelser på kafeen, samt folk på arbeidsutprøving gjennom Topro og NAV.
– Bedre enn terapi
– Nå er jeg her to timer to dager i uka, på onsdag og torsdag, forteller han. Han ville gjerne vært der lenger, så det hender seg stadig at han drøyer så lenge at han må ta bussen en time senere.
– Jeg har fått en helt annen livskvalitet og har blitt både sosial, utadvendt og fått bedre selvtillit. Jeg har aldri opplevd et så positivt arbeidsmiljø noen plass. Hvis jeg våkner opp og har en dårlig dag og vet at jeg skal hit, så blir det bra, sier han.
– Jeg vet at jeg snakker for flere når jeg sier at det er viktig å beholde Drengestua kafé. Dette er bedre enn å gå i terapi. Her kan jeg bidra med noe i stedet for å sitte på ræva, det er så bra for meg, smiler altmuligmannen som sørger for null dørknirk og omtales som oppvasksjefen. Ja, og så prøvesmaker der det trengs.
Han vet at han forsatt ville ha krav på et fritidstilbud de fire timene i uka, men er redd at det ikke finnes et så allsidig tilbud som Drengestua er for ham. Med mentale utfordringer er det ofte best når ting er trygge og forutsigbare.
I 2020
Rådmannens forslag er å legge ned Drengestua kafé i dagens form fra 2020, og at et kafétilbud på Gjøvik gård alternativt kunne vært drevet av kommersielle aktører. Om politikerne skulle vedta å følge rådmannens forslag, håper Kanestrøm at de tar seg tid til én ting.
– Jeg synes alle skulle tatt seg en tur hit en dag for en kaffekopp og se hvordan vi har det her, sier Kanestrøm.