Hver kveld som desembermørket senker seg over Biri, tennes ei julestjerne øverst på Brynstadberget.
– Det er veldig hyggelig med stjerna som tennes hver kveld, sier pensjonist Ruth Skoglund på Snipptunet i Biri.
Ruth Skoglund, og mange med henne, mener bestemt at den ukjente stjernetenneren fortjener en stor takk i avisen. Hun forteller at i tåke eller snødrev, er den fine stjerna usynlig. Men så snart været klarner opp, dukker den fram igjen og sprer håp og god stemning ut over bygda. På toppen er det et utsiktspunkt. Det ser ut for at den mystiske stjerna henger ved dette utkikkspunktet, praktisk talt på kanten av stupet.
Gammelt sagn
Noen kaller den mørke skogkledde åsen som ruver over indre deler av Biri for Brynstadberget, andre for Lundeberget. Vanligvis er det bare korpen som holder til der oppe. Bare rev i los og gaupe på jakt, tar beinvegen til topps via Bjønnskoroa. Enkelte synes berget er direkte skummelt, og går lange veger utenom. Slik har det vært til alle tider. I følge et gammelt sagn forsvant et kvinnfolk ved navn Åse Lunde da hun lå i senga og skulle føde. Alt som lå igjen var en morken ørderkabbe. Åse skal ha blitt lokket inn i berget av de underjordiske. I Brynstadberget har det altså skjedd rare ting før.
Ryktene går
Det går ville rykter i bygda om hvem som har satt opp stjerna, og det er flere teorier om hvordan den virker. Utkikkspunktet er vanskelig tilgjengelig vinterstid, og knapt noen har orket å se etter. Det er styggbratt ned til folk, og nærmeste stikkontakt er mange hundre meter unna, fuglevegen. Noen hevder det er selveste nissen som er stjernetenneren. Andre mener det må være en elektriker med truger og god kondis som står bak. Fra idrettsplassen i sentrum kan det se ut som om Betlehem ligger i retning Klomsteinroa, men foreløpig har vi ikke fått meldinger om ferske barnefødsler der i grenda. I følge globusen ligger Betlehem i Galilea mye lengre unna og mer i retning Redalen, sett fra lysløypa i Myrvang. Altså sør-sørøstover. Her er det ingen klar sammenheng mellom stjerne og globus.
Ryktet om tre vise menn med stjernehatter og kameler i Austadroa faller på sin egen urimelighet. Meldinger om møter med himmelske hærskarer og gjetere med saueflokker langs Ytteråsvegen, lyder mer sannsynlig. Men det eneste Gjøviks Blads feltmedarbeider fant under en utrykning dit nylig, var en øverbygding som sjekket mårfellene sine. Pluss en skrubbsulten harejeger fra Beverly-feltet som satt under ei gran og ventet på bikkja si. Støveren nektet å gi seg med å jage en vrang vinterhare i sirkler på Haugsetermyra, og jegeren var i tvil om han rakk hjem til jul.
Vil være anonym
Etter langvarig detektivarbeid og flere lokale villspor, har det lykkes Gjøviks Blads etterretnings- og research-avdeling å innsirkle stjernetenneren som imidlertid ønsker å være anonym. Ønsket er herved innvilget. Vi røper ikke en gang hvordan stjerna virker. Litt mystikk må man da kunne kose på seg i mørketida. Vi ser heller ikke bort fra at julestjerna på Brynstadberget kan være kimen til en ny nasjonal trend med julestjerner i berg og brattlende. Kanskje det blir stjernefeber over hele landet neste år. Inntil videre må vi nøye oss med stjerna på Brynstadberget. Stjernetenneren har planer om å la stjerna brenne til ut på nyåret, til glede for biringer i alle aldre.