– Dere er nå inne i kontrollrommet på verdens mest automatiserte brenneri, sa teknisk sjef ved Hoff, Frank Skybak. Fredag var det omvisning hos bedriften på mjøsstranda i forbindelse med akevittfestivalen.
Interessen for omvisningen hos Gjøvik-bedriften var større enn arrangørene hadde sett for seg. De cirka 80 frammøtte ble delt i to grupper, og 40 personer sto i kontrollrommet hvor Tony Pettersen hadde den fulle og hele oversikten.
– Vi bruker kun en eneste mann til å styre prosessen fra poteten kommer inn til spriten er på tanken, sa Skybak, og fulgte opp med hvorfor de har automatisert produksjonen mer enn noen andre: – Årsaken til automatiseringen er HMS og sikkerhet. For dere vet kanskje at 96 prosent sprit har større eksplosjonsfare enn bensin når den er varmere enn 17 grader.
Ingen ulykker
– Har dere hatt noen ulykker, spurte en av dem som var med på omvisningen.
– Aldri, kom det kontant fra Skybak. Det nye moderne rektifikasjonsanlegget til Hoff, som utfører flere destillasjonsprosesser og forvandler øl på cirka sju prosent til etanol på 96 prosent, ble bygd i 2007.
– Anlegget her står på en grunn hvor det tidligere har vært søppelfylling. Bygget står derfor på pæler som går 30 meter ned i grunnen, 96 i tallet, fortalte salgsdirektør Knut Norland og fulgte opp:
– Vet dere hvor mange trappetrinn det er opp her i dette bygget?
– 96.
Gjøvik leverer til alle
Hoff bruker 20.000 tonn poteter i sin produksjon årlig. Det gir to millioner liter 96 prosent etanol, som igjen gir sju millioner liter akevitt. Alle som produserer brennevin i Norge, det er 17-18 produsenter, får etanol fra Hoff. Arcus får leveransene på tanker som rommer 40.000 liter, de andre produsentene får det på fat som tar 1.000 liter. Produksjonen ved Hoff går 24 timer i døgnet, sju dager i uka. Produksjonen per døgn er på 12.000 liter. Anlegget stoppes i juli for vedlikehold.